Zpět

Zapečené BBQ fazole s batáty /Klára a Jamie Oliver

Přidáno: 4. 3. 2019 19:30:00 Počet shlédnutí: 4822

04 Březen 2019

Dnešním trendem je nejíst maso. Nikomu neberu jeho přesvědčení ani jeho rozhodnutí. Ale nenechte se tam tlačit jen, že to je módní. A pokud jste se rozhodli tak dejte pozor na to, aby složení jídla Vám vynahradilo všechny vitamíny a potřebné živiny pro naše těla. Čato se setkávám s lidmi, kteří to neumí a jejich těla špatně fungují.

Zapečené BBQ fazole s batáty /Klára a Jamie Oliver

Já mám maso ráda a velmi ráda z něj připravuji stejně jako Jamie recepty. Souhlasím s myšlenkou, že maso se nemusí jíst každý den. Občas je dobré ho prostřídat a zařadit lehčí jídla bez masa a dopřát tělu zdravou bílkovinu v jiné podobě. Náš tým kupuje maso od farmářů, což Vám doporučuji. Po nějaké době pochopíte, proč a stačí Vám opravdu malý kousek masa a navíc vaří se z něj tak snadno a dodá jídlu tu správnou chuť. Dbejte celkově na suroviny, které na vaření používáte a maso je velmi důležité.

A jednak pro ty, co maso nejí a i pro ty, co si rádi odlehčí jídelníček, zde mám krásný tip na jídlo bez masa.

Vybrala jsem pro dnešní recept - obecně nazváno - zapečené luštěniny, jelikož nemusíte používat jen zmíněné fazole, ale cokoliv Vás napadne.
Netvrdím, že fazole jsem vyloženě "lehčí jídlo" ale jsou velmi zdravé a obecně luštěniny do jídelníčku patří.

Batáty jsou také jednou ze surovin, se kterou se čím dál víc pracuje, hodně lidí je zavrhuje, jelikož jsou dost sladké, ale pokud je dobře ochutíte, jsou výborné, jen to obvykle není láska na první pohled, tak jim dejte ještě jednu šanci.

Navíc v tomhle receptu si ani Váš "zarytý masožrout manžel" nevzpomene, že mu tam maso chybí. Fazole jsou zde šťavnaté, plné chuti a vůní a o tom to je!

Pozn. věřím, že i batáty uspějí u celé rodiny :)

Recept jsem našla v knížce "Vařte chytře jako Jamie" a opět nezklamal. Koupíte na našem e-shopu.

vařte chytře jako jamie

Na zapečené fazole budeme potřebovat (cca 4 porce):

  • cibule - 2 ks
  • česnek - 2 ks
  • mrkev - 2 ks
  • batáty - 5 ks
  • rajčatová passata - 500 ml
  • konzervované fazole - mix - 2-3 plechovky
  • (cizrna)
  • BBQ omáčka - 80 ml
  • uzená paprika - lžička
  • římský kmín - lžička
  • sušené drcené chilli
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Volitelné:

  • chléb/ciabatta
  • čedar - 50 g

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Předehřejeme si troubu na 180°C. Nejdříve začneme s přípravou zeleniny. Cibuli a česnek si očistíme a nakrajíme na plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na širší kolečka/kostičky, je to na Vás. Připravíme si hrnec, rozehřejeme a dáme do něj kapku olivového oleje. Do hrnce dáme cibuli, česnek a mrkev, přidáme uzenou papriku, římský kmín a sušené chilli a restujeme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Mezitím, co se zelenina restuje, očistíme si batáty a dáme je na plech s pečicím papírem. Já jsem je ještě rozkrájela na menší kousky, ale můžete je nechat v celku. Batáty osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a můžeme dát do trouby.

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Když je zelenina v hrnci hotová, nalijeme k ní passatu, fazole, BBQ omáčku, osolíme, opepříme a promícháme. (přidejte i část nálevu z fazolí, ale ne úplně všechno, aby to nebylo moc vodnaté. Přelijeme do pekáčku, na vrch dáme čerstvý rozmarýn a vložíme do trouby k batátům.
Pečeme cca 1 hodinu, nebo dokud se nemám nevypaří část omáčky a směs nezhoustne a nebude pořádně "zapečená". (Batáty bývají hotové dříve).

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Poslední částí recept je opečený chleba. V originálním receptu se má chléb natrhat, pokapat olivovým olejem, čedar, a opéct dozlatova, ale já jsem zvolila variantu chleba na plátky, který jsem pokapala olivovým olejem, nastrouhala na něj čedar a na funkci gril na chvíli zapekla v troubě - dozlatova, dokřupava. (doporučuji!! křupavá topinka z čedarem je skvělá i samotná!!) - ale pozor na snadné spálení - musíte to hlídat.

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Batáty vytáhneme z trouby, když jsou měkkě a trochu je vidličkou rozmačkáme. Když je omáčka zredukovaná, vytáhneme pekáček, přidáme do něj rozmačkané batáty a přikusujeme chleba, kterým nakonec můžeme vytířít pekáček :)

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Tipy pro labužníky:

  • V obchodech je mnoho druhů fazolí i v mixu, s cizrnou a podobně, já jsem zde dokonce přidala místo jedné z plechovek fazolí, celou plechovku cizrny a taky supr.
  • Pozor na připálení chleba při pečení, jde to rychle. A pozn. čím víc čedaru, tím lépe. Chleba s čedarem je láska!
  • Fazole v troubě promíchávejte a pokud by bylo potřeba přilít vodu kvůli připalování, tak to udělejte.
  • Při servírování můžete použít kopeček jogurtu pro zjemnění.

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

Chybí Vám zde maso? Nám vůbec. dobrou chuť! Klára a tým Fresh Cook

BBQ fazole s batáty Jamie Oliver

 

TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:

Jamie Oliver akátové prkénko

jamier oliver prkénka

Jamie Oliver keramická odkládací miska

jamie oliver keramický odkladač

 

 

 

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení