Těstoviny se žampiony / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 10. 2. 2020 16:30:00 Počet shlédnutí: 22776
10 Únor 2020
Pokud máte rádi těstoviny tak, jako já, tak bych Vám doporučovala pořádně se soustředit a přečíst tento recept až dokonce, jelikož já jsem byla naprosto unešena. A v podstatě jsem byla i šokovaná, jelikož by mě nenapadlo, že z tak mála a základních surovin se dá vytvořit takové blaho v ústech!
Ale proč se vlastně divím, vždyť se mi jen pokaždé potvrdí, že Jamie je génius. Ale stále mě nepřestává udivovat, že se to povede vždy mě samotné doma.
Přiznám se hned na začátku, houby moc nemusím, ale občas s nimi vařím pro druhé. Houbová chuť v jídle mi nevadí, ale samotné houby nejím. A i přesto jsem se nad tímto receptem rozplývala. No a co se s kousky žampionu v mém talíři stalo? Přenechala jsem je ostatním a ti byli samozřejmě vděční, takže ani jeden nepřišel na zmar. Ale Vy je nikomu nenechávejte a užijte si je sami.
Recept je z knížky Jamieho Olivera "5 ingredinecí" a s malými úpravami zvládnete připravit recept i s pomocí surovin, které máte běžně doma. Je to tak snadné!! Zahoďte polotovary a omáčky v prášku..skoro za stejný čas si můžete vytvořit tohle!
Pojďme se do toho pustit, už se nemůžu dočkat.
Na těstoviny se žampiony budeme potřebovat (2 porce):
- drobnější těstoviny - 150 g
- česnek - 2 stroužky
- žampiony - 250 g
- parmazán - 25 g
- smetana ke šlehání - 100 ml
- zakysaná smetana - lžíce
- olivový olej
- sůl, pepř
V jednom hrnci si uvaříme těstoviny, po dovaření je zcedíme a část vody si necháme bokem na později.
Česnek si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si a rozehřejeme si hlubší pánev, pokapeme olivovým oleje a orestujeme opatrně česnekové plátky po dobu cca 1 minuty. Žampiony si očistíme, nakrájíme na čtvrtiny a přidáme do pánve k česneku. Osolíme, opepříme a restujeme spolu přibližně 8 minut dozlatova. Nyní přilijeme smetanu a chvíli povaříme.
Do pánve následně přidáme těstoviny společně s trochou vody z vaření a zasypeme nastrouhaným parmazánem. V případě potřeby dokořeníme solí a pepřem a před podáváním - do ne úplně vařících těstovin - vmícháme lžíci zakysané smetany.
Podáváme posypané dalším dílem parmazánu :)
Tipy pro labužníky:
- Pokud by Vás zajímal původní recept - Jamie používá směs čerstvých hub a já jsem použila jen čerstvé žampióny. A jelikož ne každý má doma créme fraiche(originální recept), zaměnila jsem ho za tučnou smetanu a zakysanou smetanu, jelikož tím dotvoříte podobnou chuť.
- Do receptu by se podle mě daly použít i sušené houby, kterými byste docílili intenzivnější houbové chuti, což by mohlo být určitě fajn.
- Dávejte si pozor na množství vody z těstovin, které do pánve přilijete. V podstatě tam není moc potřeba, jelikož obyčejná smetana na šlehání je řídká a mohlo by se Vám stát, že i těstoviny budou mít moc vodnatou omáčku, takže zvažte, jestli je tam nutná. Méně je tady více.
- Pozor take na restování česneku. Myslete na to, že je ještě budete restovat společně s houbami delší dobu, tak aby se nepřipálil a nezhořknul.
Tak jednoduché a tak dokonalé. Ať Vám chutná!! Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUPY NA FRESH COOK:
JAMIE OLIVER TALÍŘ HLUBOKÝ PERFEKTNÍ NA POLÉVKU NEBO TĚSTOVINY
JAMIE OLIVER TALÍŘ HLUBOKÝ PERFEKTNÍ NA POLÉVKU NEBO TĚSTOVINY