Sicilský květák s cizrnou a kuskusem / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 22. 7. 2020 12:00:00 Počet shlédnutí: 2092
22 Červenec 2020
Značky
Mám ráda cizrnu, mám ráda květák a mám ráda kuskus. Lehká a výživná kombinace k obědu nebo večeři. Navíc se můžete zasnít o letní dovolené. Letos to s cestováním není snadné, ale můžeme si udělat takovou letní dovolenou i doma. A s tímto vynikajícím jídlem se můžete třeba zasnít o dovolené na Sicílii, nadýchneme se italského kulinářského umění se špetkou Maroka.
A pokud jste na tom tak, jako já, doporučuju vyzkoušet tento recept, minimálně pro oživení každodenní receptů, které často opakujeme dokola, až nás přestanou bavit.
Nevíte co uvařit? Možná máte právě tyto ingredience doma, takže šup do kuchyně, ať se můžeme nadlábnout.
Recept je z webové stránky Jamieho Olivera a vypadá a chutná zase báječně. Malinko jsem zjednodušila postup, jelikož většina se dá udělat v jednom hrnci najednou.
Na Květák s kuskusem budeme potřebovat:
(2-3 porce)
- květák - 350 g
- cibule - 1/2 ks
- černé olivy - 25 g
- rozinky - 15 g
- plechovka rajčat - 400 g
- plechovka cizrny - 400 g
- kuskus - 150 g
- olivový olej
- chilli vločky
- česnek
- mletá skořice
- petržel
- sůl, pepř
Cibuli nakrájíme na drobno, květák si rozdělíme na malé hlavičky a obě suroviny dáme do hrnce orestovat na olivovém oleji. Do hrnce přisypeme chilli vločky, osolíme a opepříme. Orestujeme, přidáme skořici, nakrájený česnek a necháme rozvonět po dobu 1 minuty. Dále přidáme rozinky a olivy a restujeme 1 minutu. Nakonec vsypeme plechovku cizrny(bez láku) a rajčat, podlijeme trochou vody a dusíme dokud nebude květák měkký (cca 15 minut).
Zatímco se směs dusí, připravíme si kuskus tak, že ho dáme do mísy a zalijeme ho 220 ml vroucí vody. Přikryje talířem a necháme vstřebat vodu po dobu 5-10 minut.
Kuskus načechráme vidličkou a dochutíme troškou soli a pepře.
Zeleninovou směs dochutíme dle potřeby, posypeme čerstvou petrželí a podáváme s kuskusem.
Tipy pro labužníky:
- Pokud budete mít kyselejší rajčata, dochuťte směs na konec trochou cukru.
- Pokud máte zkušenost a preferujete zalívat kuskus vývarem, určitě neprohloupíte a dodáte mu mnohem lepší chuť. Ale voda občas taky stačí. V tomto receptu má být kuskus spíše méně výrazný, aby vynikla chuť uvařené směsi.
- Skořice je tam určitě zajímavá, jen to s ní nepřežeňte.
- Já nepreferuji rozinky, takže je často nahrazuji brusinkami.
- V originálním receptu je celozrnný kuskus, mně chuťově více vyhovuje klasický.
Cítíte už vůni moře? Přejeme dobrou chuť! Klárka a celý tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUPY NA FRESH COOK:
Jamie Oliver sada mlýnků z akátového dřeva, 180mm
Jamie Oliver lžíce z akátového dřeva