Recept s unikátní kombinací chřestu, hrášku a uzené ryby
Přidáno: 23. 6. 2016 13:00:00 Počet shlédnutí: 2348
23 Červen 2016
Sezóna chřestu pomalu bude končit, a proto Vám přinášíme ještě jeden zajímavý a rychlý recept na velmi unikátní kombinaci těstovin a nasládle chřestovo-hráškové omáčky doplněné uzenou rybou. Tato intenzivní zelená směs nejen krásně vypadá, ale i zajímavě chutná. Lehké a kvalitní jídlo, vhodné pro rychlý a zdravý oběd.
Pozitivní vlastnosti chřestu jsme Vám již prezentovali v jednom z minulých článků, stálo by ještě za zmínku, že chřest obsahuje vysoké množství vody, tím pádem málo tuků proto je vhodný ke konzumaci i pro "dietáře", navíc se nemusíte bát dát si chřest večer, jelikož je lehce stravitelný a dostatečně zasytí.
Věděli jste, že existují tři druhy chřestu? Bílý chřest je nejjemnější varianta, po něm následuje zelený s výraznější chutí a třetím typem je chřest fialový s určitou dávkou pikantnosti.
Výborně se hodí jako příloha, do salátů, součást polévek i jako samotný hlavní chod. Chutím se meze nekladou a my si ho zakomponujeme do omáčky na těstoviny. Tak šup na trh nebo do obchodu a můžeme začít.
Linguine s uzeným pstruhem, chřestem a hráškem
• extra panenský olivový olej s česnekovou příchutí
• jarní cibulka
• zelený chřest - 300 g
• mražený hrášek - 300 g
• čerstvá máta
• hladká mouka - 1 vrchovaté lžíce
• polotučné mléko - 300 ml
• těstoviny - linguine - 300 g
• uzený pstruh - 250 g
• citrón
• parmezán
• sůl, 4-barevný pepř
U tohoto jednoduchého receptu začneme s nakrájením jarní cibulky, chřestu, máty a připravíme si uzeného pstruha na kousky, abychom měli ingredience nachystané k vaření.
Přivedeme vodu k varu, osolíme a vsypeme těstoviny (my jsme použili linguine, Jamie Oliver vařil v originálním receptu fettuciny) a vaříme tak, aby byly na skus. Zároveň si rozpálíme širší hlubokou pánev, do které přidáme domácí česnekový olivový olej a vsypeme nakrájenou jarní cibulku, chřest a cukrový hrášek.
Orestujeme ingredience dohromady a po pár minutách přidáme nasekanou mátu. Promícháme, zasypeme směs lehce hladkou moukou, zamícháme a zalijeme mlékem. Vše povaříme do měkka, trvá to přibližně 10 minut, než jsou suroviny měkké.
Před mixováním vyndáme hlavičky chřestu a dáme stranou. Zbylou směs v pánvi rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci, v případě husté směsi dolijeme mlékem nebo vodou z těstovin.
Ztlumíme intenzitu pánve a přisypeme hlavičky chřestu, kousky uzeného pstruha a zlehka promícháme. Zakápneme směs šťávou z půlky citrónu, osolíme a opepříme čerstvě namletým čtyřbarevným pepřem.
Necháme chvíli povařit a nakonec vsypeme uvařené linguine a obalíme je krémovitou omáčkou. Nakonec zasypeme parmazánem a necháme se unést svěží chutí až do prázdného talíře.
Tipy pro labužníky:
V originálním receptu je použit uzený pstruh, určitě budou těstoviny dobré i s jiným druhem ryby, ale použijte rybu uzenou kvůli specifické vůni i chuti.
Zvolte si těstoviny podle Vaší preference, fantazii se meze nekladou.
Dejte si pozor na to, aby byla ryba bez kostí. Pokud zůstanou v kouscích pstruha kosti, ze smíchané směsi se špatně vyndávají. Navíc se můžou uvolnit do omáčky a konzumace pak není úplně komfortní.
Hrášek před restováním nerozmrazujte.
Nezapomeňte před mixováním vyndat hlavičky chřestu, ještě rádi se do nich zakousnete :-)
Směs nemusíte rozmixovat úplně dohladka, nechte pár kousků v celku, jídlu to dodá zajímavější konzistenci.
Parmazán můžete vmíchat již během vařením, ale nechte si trochu na závěrečné posypání na talíři.
Pokud nechcete mít omáčku moc sladkou, uberte hrášku a přidejte chřestu.
U chřestu si dávejte pozor na slupku, většinou se doporučuje oloupat, jelikož může být nahořklá.
Zapojte ještě větší fantazii a použijte chilli olivový olej pro pikantnější verzi těstovin.