Zpět

Recept s unikátní kombinací chřestu, hrášku a uzené ryby

Přidáno: 23. 6. 2016 13:00:00 Počet shlédnutí: 691

23 Červen 2016

Sezóna chřestu pomalu bude končit, a proto Vám přinášíme ještě jeden zajímavý a rychlý recept na velmi unikátní kombinaci těstovin a nasládle chřestovo-hráškové omáčky doplněné uzenou rybou. Tato intenzivní zelená směs nejen krásně vypadá, ale i zajímavě chutná. Lehké a kvalitní jídlo, vhodné pro rychlý a zdravý oběd.

Recept s unikátní kombinací chřestu, hrášku a uzené ryby

Pozitivní vlastnosti chřestu jsme Vám již prezentovali v jednom z minulých článků, stálo by ještě za zmínku, že chřest obsahuje vysoké množství vody, tím pádem málo tuků proto je vhodný ke konzumaci i pro "dietáře", navíc se nemusíte bát dát si chřest večer, jelikož je lehce stravitelný a dostatečně zasytí.

chřest Fresh Cook

Věděli jste, že existují tři druhy chřestu? Bílý chřest je nejjemnější varianta, po něm následuje zelený s výraznější chutí a třetím typem je chřest fialový s určitou dávkou pikantnosti.

Výborně se hodí jako příloha, do salátů, součást polévek i jako samotný hlavní chod. Chutím se meze nekladou a my si ho zakomponujeme do omáčky na těstoviny. Tak šup na trh nebo do obchodu a můžeme začít.

Linguine s uzeným pstruhem, chřestem a hráškem

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

• extra panenský olivový olej s česnekovou příchutí
• jarní cibulka
• zelený chřest - 300 g
• mražený hrášek - 300 g
• čerstvá máta
• hladká mouka - 1 vrchovaté lžíce
• polotučné mléko - 300 ml
• těstoviny - linguine - 300 g
• uzený pstruh - 250 g
• citrón
• parmezán
• sůl, 4-barevný pepř

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

U tohoto jednoduchého receptu začneme s nakrájením jarní cibulky, chřestu, máty a připravíme si uzeného pstruha na kousky, abychom měli ingredience nachystané k vaření.

Přivedeme vodu k varu, osolíme a vsypeme těstoviny (my jsme použili linguine, Jamie Oliver vařil v originálním receptu fettuciny) a vaříme tak, aby byly na skus. Zároveň si rozpálíme širší hlubokou pánev, do které přidáme domácí česnekový olivový olej a vsypeme nakrájenou jarní cibulku, chřest a cukrový hrášek.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh CookOrestujeme ingredience dohromady a po pár minutách přidáme nasekanou mátu. Promícháme, zasypeme směs lehce hladkou moukou, zamícháme a zalijeme mlékem. Vše povaříme do měkka, trvá to přibližně 10 minut, než jsou suroviny měkké.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

Před mixováním vyndáme hlavičky chřestu a dáme stranou. Zbylou směs v pánvi rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci, v případě husté směsi dolijeme mlékem nebo vodou z těstovin.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

Ztlumíme intenzitu pánve a přisypeme hlavičky chřestu, kousky uzeného pstruha a zlehka promícháme. Zakápneme směs šťávou z půlky citrónu, osolíme a opepříme čerstvě namletým čtyřbarevným pepřem.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

Necháme chvíli povařit a nakonec vsypeme uvařené linguine a obalíme je krémovitou omáčkou. Nakonec zasypeme parmazánem a necháme se unést svěží chutí až do prázdného talíře.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

Tipy pro labužníky:
V originálním receptu je použit uzený pstruh, určitě budou těstoviny dobré i s jiným druhem ryby, ale použijte rybu uzenou kvůli specifické vůni i chuti.

Zvolte si těstoviny podle Vaší preference, fantazii se meze nekladou.

Dejte si pozor na to, aby byla ryba bez kostí. Pokud zůstanou v kouscích pstruha kosti, ze smíchané směsi se špatně vyndávají. Navíc se můžou uvolnit do omáčky a konzumace pak není úplně komfortní.

Hrášek před restováním nerozmrazujte.

Nezapomeňte před mixováním vyndat hlavičky chřestu, ještě rádi se do nich zakousnete :-)

Směs nemusíte rozmixovat úplně dohladka, nechte pár kousků v celku, jídlu to dodá zajímavější konzistenci.

Parmazán můžete vmíchat již během vařením, ale nechte si trochu na závěrečné posypání na talíři.

Pokud nechcete mít omáčku moc sladkou, uberte hrášku a přidejte chřestu.

U chřestu si dávejte pozor na slupku, většinou se doporučuje oloupat, jelikož může být nahořklá.

Zapojte ještě větší fantazii a použijte chilli olivový olej pro pikantnější verzi těstovin.

recept Linguine_s_uzeným_pstruhem_chřestem_a_hráškem Fresh Cook

 Přejeme dobrou chuť a krásný den za tým Fresh Cook, ing. Klára Čurdová.

fresh cook kontakt 

 

Přihlášení

Tyto internetové strány používají soubory cookies. Tyto informace používáme pro zlepšení webových stránek, analytické služby a cílenou reklamu. Více info. Co jsou cookies.