NYC Vanilla cheesecake s ovocným přelivem
Přidáno: 10. 2. 2017 13:02:33 Počet shlédnutí: 4270
10 Únor 2017
Láska prochází žaludkem. To pořekadlo asi všichni znáte a já si do jisté míry myslím, že to v životě platí. Takovým prvním symbolem je pohled na spokojenou rodinu u stolu, doslova „vylízané“ talíře a pořádně naplněná bříška s pochvalou, jak jídlo bylo dobré. Znáte to? Pokud vaříte dobře, tak o tom nepochybuji a proto dobře víte, jak uspokojivé to je, když Vás někdo za odvedenou práci pochválí. Někdy to stojí hodně času a sil, ale za ten výsledek to přece stojí.
Jídlo je jen malý kousek z celého „koláče rodinného štěstí", který chceme co nejvíce přiblížit vysněné 100% spokojenosti. Každá malá část má svůj významný podíl a to hlavně v okamžiku, kdy pokulhává. Takže pokud jich musíte vylepšovat co nejméně, tím lépe, alespoň se zaměříte na ty podstatnější věci, než je třeba jídlo.
Ale je tu velké ALE.
Pokud zrovna hledáte nějakou specialitku, která nespadá do kategorie víkendových celoročních buchet, máme pro Vás jednu moc příjemnou záležitost.
Blíží se Valentýn a my nemůžeme být pozadu alespoň s malým „WoW" pro Vaše milované.
Nechci tady dnes vyzdvihovat tento svátek, přece jenom je spousta lidí, kteří jej neuznávají a preferují vyjádření lásky spontálním způsobem během celého roku, a proto tento recept berte jako inspiraci pro příležitost, kdy budete chtít někomu udělat sladkou dobrůtku z lásky.
Recept je inspirovaný Jamieho „NYC Vanilla Cheesecakekem" z webových stránek a rovno si ukážeme, jak z relativně nezvhledné věci vykouzlit neodolatelnou dobrotu :)
Všichni víte, že cheesecaků je teď všude plno, každý ho dělá podobně, každý ho dělá jinak, každopádně je prostě lahodný a relativně jednoduchý, tak proč ne?
Já jsem tentkrát zvolila velikost 2 malých pečících formiček, jelikož jsem dělala pouze 2 porce (nakonec 2 hodně velké porce), ale Vám zde uvedu celý recept, který se vejde do velké kulaté formy pro celou rodinu, (popř. použijte 4 formičky z Jamieho kolekce). V tomto malém množství je to zbytečné, jelikož pak budete zklamaní, že už nemáte další kousek.
Na cheesecake budeme potřebovat:
- (průměr formy 24 cm)
- sušenky – 250 g
- máslo – 150 g
- krupicový cukr – 115 g
- hladká mouka – 3 lžíce
- mascarpone – 900 g
- vejce – 2 ks
- smetana na šlehání – 115 ml
- vanilkový lusk / prášek / vanilkový exktrakt
- citrónová kůra
- limetková šťáva
Přeliv:
- ovoce dle libosti (v tomto receptu – mražené lesní ovoce – 400 g a čerstvé jahody)
- cukr k doslazení
Nejdříve si zapneme troubu na 180°C, jelikož budeme zapékat korpus. Rozpustíme si máslo, rozdrtíme/rozemeleme si sušenky a smícháme spolu. Tuto směs naneseme do formy jak na dno, tak na okraje a prsty nebo skleničkou rovnoměrně rozprostřeme. Necháme zapéct v troubě po dobu 10 minut a necháme vychladnout.
Mezitím si vymícháme v míse cukr, mouku a mascarpone dokud nebude směs krémová. Přidáme vejce a dobře zapracujeme. Dále přisypeme vanilku, citronovou kůru a šťávu z limetky.
Mascarponový krém rovnoměrně vylijeme na předpečený korpus a dáme péct do středu trouby
Pro tuto formu by mělo stačit 40 – 45 minut dokud nebude povrch nahnědlý a boky se nezačnou oddělovat od hran formy. (Pečeme spíše déle při nižžší teplotě, takže klidně pár stupínků uberte)
Nechte zchladnout, nejlépe přes noc v lednici.
Přeliv připravíme tak, že necháme ovoce redukat na pánvi společně s cukrem.
Dozdobte dle Vaší fantazie a nechte se pořádně pochválit. Já jsem byla nadmíru spokojená a upřímně řečeno, nezbyl ani drobeček..!
Tipy pro labužníky:
- Na cheesecake můžete použít i jiný typ sýrů, každopádně mascarpone má své kouzlo.
- Dobré je do trouby přidat nádobu s vodou (hrnec), která dodá dortu vyšší kouzlo
- Některé formy je potřeba předem vystlat pečícím papírem nebo vymazat, ale já jsem měla to štěstí, že tyto Jamieho pomůcky jsou extra nepřilnavé a tomuto se můžu vyhnout.
- Na korpus můžete zvolit v podstatě jakékoliv sušenky, já jsem zde použila zázvorové sušenky, které připomínjí chuť sušenek Lotus.
- Nespěchejte při tvorbě korpusu, pohrajte si s ním a hezky ho prsty důkladně rozprostřete.
- Korpus se bude zdát po vytažení z trouby křehký – ano, je tam totiž horké máslo, ale počkejte až to zchladne.. ;)
- Klasicky bych použila v receptu vanilkový lusk, ale dostala jsem v pytlíčku vanilkový prášek, který obstojně lusk nahradil
- Pokud povrch cheesecaku brzo zhnědne, přkryjte jej alobalem, aby se Vám nepřipálil a dopečte.
- Opravdu nechte dobře vychladnout, jelikož s teplou náplní se špatně manipuluje. Pokud spěcháte, nechte alespoň 3 hodiny zchladnout v lednici.
- Pokud máte rádi kontrast sladkého a kyselého, ovoce moc sladit nemusíte.
- Přeliv je dobré přecedit, pokud nemáte rádi pecičky z ovoce jako já. Nechte si jen sytě červenou štávu a přihoďte další ovoce až při zdobení.
- Samozřejmě pokud máte tu možnost, použijte jen čerstvé ovoce
Důležité poučení pro Vás – jak můžete vidět na jedné z fotek po vytažení formiček z trouby, mé dortíky nevypadaly tak, jak bych si představovala, jelikož jsem úplně správně nevychytala velikost formiček, množství náplně a svou troubu (náplň se moc zvedla a nakonec propadla), ale alespoň Vám můžu dát tuhle radu – neklesejte na mysli jako já, ale o to více si dejte záležet na zdobení. Zde se to vyplatilo na 100%. Tenhle mezi krok vidí jen kuchař a ti, kterým je to určené nebudou mít vůbec ponětí, že by mohlo být něco jinak, než jste chtěli.
Každopádně Vám přeji, ať se Vám to podaří lépe, ale věřte, na chuti to nic nezměnilo, a trápila jsem se tím jen já – a úplně zbytečně.
A stejně platí, že vše musíte dělat s láskou a pak to má teprve ten správný efekt!
Autor článku: Klára Čurdová, 2/2017