Neodolatelná vůně Asie v misce Fresh Cook
Přidáno: 23. 3. 2017 11:38:03 Počet shlédnutí: 2441
23 Březen 2017
Značky
Dnes si uděláme výlet trochu dál, a to za vůní asijských ingrediencí, jelikož východní kuchyně a její variace jsou prostě úžasné. Budeme sice muset sehnat pár atypických ingrediencí, ale věřte mi, za tu chuť to stojí.
![Neodolatelná vůně Asie v misce Fresh Cook](/resize/e:f5880/300/300/files/blog/2017/asie-v-misce/asie-v-misce-fresh-cook-%2810%29.jpg)
Často se mi stává, že když hledám recept, který chci uvařit, narazím na suroviny, které ještě neznám nebo netuším, kam pro ně zajít. Je to jeden z malých důvod, proč často od receptu v tu chvíli odejdu a zvolím něco jednoduššího. Ale nakonec zjistím, že ten recept je prostě „ten správný" a přemluvím se o něm zapřemýšlet a začnu vymýšlet, kde „specialitky" ulovit.
Jak se říká, když se chce, všechno jde a to platí i tady. Jen nesmí být člověk líný! Vždy Vás to obohatí, rozšíří Vám to obzory a přidá zkušenosti. Jasně, netradiční ingradience Vám vždy padnout do chuti nemusí, ale alespoň nebude na pochybách a budete vědět, o čem je řeč.
Co je důležité říct, ingredience v tomto receptu jsem nakonec sehnala nečekaně rychle a jednoduše, v podstatě jsem je našla v běžném hypermarketu. Stačilo se jen rozhlédnout. Takže čtěte dál a ničeho se nebojte, zvládneme to bez problémů!!
Na asijsou misku (podle Jamieho receptu z knížky Vařte chytře jako Jamie) budeme potřebovat:
- mleté hovězí maso – 350 g
- tofu – 200 g
- rýže basmati – 250 g
- mražený hrášek – 200 g
- jarní cibulka – 2 ks
- čerstvá chilli paprička
- čínské koření pěti vůní
- omáčka z černých fazolí – 150 ml
- česnek – 3 stroužky
- zázvor – velikost palce
- vývar 600 ml
- sójová omáčka
- olivový olej
- kukuřičný škrob – vrchovatá polévková lžíce
- sůl, pepř
Volitelné:
- ostrá chilli omáčka
- limetka
- koriandr
Rozehřejeme si ve wok pávni olivový olej a restujeme na něm mleté maso společně s kořením 5 vůní, solí a pepřem, dokud se tekutina neodpaří (cca 15 minut). U nás najdete širokou nabídu wok pánví pro pravé asijskou kuchyni od značky Ken Hom. Více o pánvích na našich stránkách.
V tomto mezidobí si nakrájíme česnek a zázvor na drobné kousky, tofu na větší kostky, cibulku a chilli na kolečka. Po 15 minutách přisypeme k masu česnek a zázvor, které necháme rozvonět.
Dále přidáme kukuřičný škrob, omáčku z černých fazolí, sojovou omáčku (a chilli omáčku, pokud chcete více palivého). Zalejime vývarem a necháme pomalu vařit, dokud omáčka nezhoustne a šťáva se nezredukuje (cca 30 minut).
Než bude omáčka hotová, uvaříme si rýži, kterou vysypeme do hrnce a zalijeme vodou. Lehce osolíme, vaříme na mírném plameni dokud se neodpaří voda a rýže nebude měkká.
Těsně před dovařením do směsi vmíchejte mražený hrášek a kostky tofu a lehce promíchejte. Nechte spolu vařit cca 5 minut a dochuťte dle potřeby.
Při servírování posypeje hovezí směs nakrájenou cibulkou a chilli papričkou, koriandrem, pokapejte limetkovou šťávou a pusťte se rychle do toho.
Tipy pro labužníky
- Použila jsem zde kuřecí vývar, jelikož jsem ho měla k dispozici z minulého dne, kdy jsem si vyvařovala skelet. Byl by fajn hovězí, ale myslím, že je to jedno. Lepší než umělá kostka. (I když Jamie v tomto receptu kostku používá, ale on má tu svou speciální bio-nechemickou, což je povoleno) . Tyto čisté vývary určitě můžete také zakoupit v nejbližším farmářském obchůdku, ale rychleji si myslím vytvoříte vlastní. Doporučuji si udělat hovězí vývar silný a ten poté po kostkách nandat do mrazáku, budete mít vždy vývar při ruce.
- Zvolila jsem uzené tofu. Mám ho radši pro jeho výraznější chuť i vůni.
- V originálním receptu byl poměr masa a tofu opačný, já mám ale hodně ráda hovězí soté a proto jsem i to obrátila.
- Rada k vaření rýže je taková, že rýži zalijte v poměru 1 hrnek rýže a 2 hrnky vody, trocha soli a vařte !bez míchání! dokud se voda neodpaří. Na vaření rýže můžete také použít rýžovar nebo více tradičně bych volila naše napařovací misky Tao.
- Pokud máte rádi pikantnější verze pokrmů, přidávejte chilli omáčku dle libosti.
- Použijte hůlky, bude Vám chutnat ještě lépe.Prostě to k těm vůním patří. U nás můžete zakoupit krásné kvalitní bambusové hůlky.
- Omáčku z černých fazolí i koření 5 vůní jsem sehnala v asijském koutku v jednom hypermarketu, tak snad s tím nebudete mít problém. Skvělé místo pro všechny ingredience, které patří do asijské kuchyně je SAPA v Praze. Udělejte si tam výlet nejen, že nakoupíte zcela neobvyklé ingredience, ale také můžete ochutnat pravou asijskou kuchyni.
- Koření 5-vůní se dá vytořit i doma a v nejhorším případě se dá fazolová omáčka vypustit, ale něco na ní bude!
- Myslím, že Vás tato asijská chuť dostane, recept vyzkoušejte a já už se nemůžu dočkat, až to zopakuju!
Přejeme dobrou chuť a užijte si tu skvělou chuť asijské kuchyně!
Autor článku: Klára Čurdová, 3/2017
Další fotografie z vaření tohoto skvělého receptu:
Blogerka Klára s námi spolupracuje od začátku roku 2016. Jsme rádi, že jsme jí objevili! Pro Kláru je vaření velkým koníčkem, ráda se nechává inspirovat jejím i naším oblíbencem Jamie Oliverem a navíc ještě ráda fotí. To vše jsme spojili a tím vznikají naše články na blogu, recepty a návody, jak jídlo uvařit, vylepšit nebo jaké ingredience čím nahradit. Věříme, že se Vám Kláry články a recepty budou líbit a budou i tak Vaší inspirací a pomocníkem pro recepty od Jamie Olivera.