Luxusní sladkost pomerančovo polentový koláč
Přidáno: 21. 10. 2016 12:00:00 Počet shlédnutí: 10468
21 Říjen 2016
A je to tady. Konečně jsem dostala příležitost podělit se s Vámi o nejluxusnější sladkou pečenou věc na světě! Je mi velkým potěšením představit Vám tento malý oranžový zázrak - a to polentový koláč s pomerančovým sirupem!! Na pohled vypadá jako každá jiná buchta, ale nenechte se zmást. Je úplně jiná a hlavně VÝBORNÁ!
Pokud jste o polentě ještě neslyšeli, polenta je kukuřičná kaše pocházející z Itálie, snadná na přípravu, velmi rychlá příloha, vhodná i k zapékání, osmažení anebo jen jako varianta bramborové kaše bez brambor. U nás ji seženete nejčastěji v instantní verzi, což je ideální stav, jelikož je hotová za pár minut.
Možná si říkáte, polenta do pečení a nasladko? Jde to vůbec dohromady? ANO a budete koukat!
Je pravdou, že jsem našla 2 různé varianty Jamieho receptu, ale to bych nebyla já, abych je oba nepropojila a nepřizpůsobila si recepturu ideální podobě. (původní 1. varianta byla moc obyčejná, ta druhá obsahovala věci hůře dostupné, proto vznikla tato „moje" a věřím, že Vám bude vyhovovat)
A co více... když jsem poprvé upekla tento koláč (rok a půl zpátky), byla jsem z něj tak nadšená, že jsem nahrála fotku na instagram a poslala zprávu přímo Jamiemu s příslušným komentem, přičemž jeho reakce byla: „Looks amazing well done I love that cake" - takže myslím, že není co dodat. Jsem na tom úplně stejně a doufám, že i Vám otevřu bránu do ráje.
Poslední informace, která Vás zaručeně musí přesvědčit vyzkoušet recept je fakt, že se zde použijí semínka Kardamomu... zatím možná nic neříkající informace, ale jen pro ty z Vás, kteří s ním nikdy nepracovali. Kardamomové plody nádherně voní a při roztloukání v hmoždíři nebudete chtít přestat! A počkejte na zahřívání na pánvi. Ta luxusní vůně Vás dostane!! Tady se přesně ukazuje zázrak koření a bylinek.
Tak jdeme na to, Pomerančovo polentový koláč:
Ingredience:
- máslo – 200g + na vymazání
- třtinový cukr – 150 g + 100 g (sirup)
- mleté mandle – 100 g
- instantní polenta – 150 g
- hladká mouka – 100 g
- velká vejce – 3 ks
- pomeranče – 2-3 ks (dle velikosti)
- kypřící prášek – 1,5 lžičky
- vanilkový cukr – 1 ks
- kardamom – 5 tobolek
- vanilkový extrakt
- sůl
- jogurt/creme fraiche k servírování
Zapneme si troubu na 160°C a nastrouháme si kůru ze 2 pomerančů. Ve velké míse si utřeme máslo s cukrem, hezky dohladka.
Přidáme vajíčka a lehce vanilkového extraktu (cca 1,5 lžičky). Vše spojíme dohromady. V menší misce si smícháme ostatní suché ingredience – mandle, polentu, hladkou mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, špetku soli a pomerančovou kůru.
Pořádně promícháme a přidáme do velké mísy. Vytvoříme směs, do které můžeme nakonec ještě přidat šťávu z půlky velkého pomeranče.
Formu na pečení si vymažeme máslem a vysypeme moukou (použila jsem polohrubou) a směs rozprostřeme a zarovnáme.
Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova. Pokud pečete z plné dávky, mohlo by to trvat cca 50 minut, jelikož je koláč docela vysoký.
Mezitím, co se nám peče dobrůtka v troubě, připravíme si sirup. Do hmoždíře dáme plody kardamomu a najemno rozdrtíme semínka, které jsou uvnitř. Slupky vyndáme.
Na pánvičku nasypeme rozdrcený kardamom a necháme rozvonět - (tohle je přesně ta nejlepší chvíle z celého vaření/ kromě výsledku :) ). Přidáme cukr a pomerančovou šťávu z 1,5 velkého pomeranče a necháme probublávat cca 10 minut, dokud nedostaneme hustší konzistenci šťávy – tedy sirup. Odstavíme z plotny a necháme na 10 minut odpočinout.
Po upečení necháme koláč lehce vystydnout (10 minut) a poté jej na povrchu lehce propícháme špejlí. Připravený sirup rozlijeme lehce po povrchu koláče s myšlenkou, že by měl sirup natéct i do připravených dírek (jen malinko). Nechte zchladnout a podávejte například s jogurtem nebo i zmrzlinou.
Tipy pro labužníky:
- Poprvé jsem dělala verzi bez mandlí a byla taky dobrá. Stačí jen vynechat 100 g mandlí a navýšit váhu polenty a mouky
- Pokud nemáte rádi přeslazené věci, klidně snižte množství cukru na 100 g. Určitě to bude stačit.
- Pokud zůstanou ve směsi kousky cukru, tak to nevadí. Rozpečou se v troubě.
- Sladkost hodně ovlivňuje sirup na povrchu. Sirup se klidně dá vynechat. Koláč nebude tak sladký a ušetříte spoustu času (tady jsem pro Vás chtěla připravit kompletní verzi).
- Kupte si určitě ty kardamomové tobolky (dnes snadno k sehnání) – a rozdrťte si je v hmoždíři klidně jen tak, ze zvědavosti. Určitě nebudete litovat. Za zkoušku to stojí!!
- Já jsem měla štěstí na velké a velmi šťavnaté pomeranče, tak pozor na to.
- Často peču buchty z poloviční dávky, takže pokud zvolíte tuto variantu, bude pečení určitě kratší.
- Koláč je ve výsledku malinko křehčí (sypčí), takže pozor při porcování a kozumaci.
P.S.: Pokud jste si mysleli, že mám ve slově kardamom chybu, pletete se. Všichni chybně uvádí název Kardamon, ve skutečnosti je to ale Kardamom (lat. Elettaria cardamomum).
Přejeme dobrou chuť a jsem zvědavá, jestli osloví i Vás!!
Autor článku: Klára Čurdová, 10/2016