Lahodné Guacamole, Den Matek
Přidáno: 13. 5. 2018 11:15:00 Počet shlédnutí: 1569
13 Květen 2018
A je tady květen, jaro, sluníčko, vůně čerstvé trávy a květin, teplý vítr i po setmění, čas kdy můžeme být venku dýl a dýl.. Toto období mám moc ráda, ale na druhou stranu si uvědomuju, jak ten čas hrozně letí.. sotva jsem se vzpamatovala z Vánoc, byly Velikonoce a je tady skoro léto a půlka roku za námi.
S květnem je samozřejmě spojený i 1.máj a 2 dny volna, které jste si doufám maximálně užili, jelikož bylo venku krásně, ale teď nás čeká ještě jeden svátek a to Den Matek.
Jestli náš blog sledujete pravidelně, určitě si vzpomenete na loňský tip, kdy jsem pro Vás připravila sladký recept na Čokoládovo-řepový dortík, který se nesl v duchu zdravého pečení, abychom potěšily i dámy, které si hlídají svou linii.
Tento rok jsem se rozhodla potěšit Vás i maminky slaným receptem, se kerým můžete svou mámu pohostit během dne, při návštěvě, nebo z něj udělat jedlý dárek do skleničky. Můžete si posedět na zahradě, balkóně, pustit si film nebo cokoliv, co je Vám příjemné a toto jídlo se Vám bude hodit vždycky.
Nejedná se o nic jiného než rychlý zeleninový snack na mlsání: domácí Guacamole s nachos, na kterém si pochutná určitě každý. Avokádo, rajčata a špetka chilli Vám zpříjemní společné odpoledne.
Recept jsem našla na oficiálních stránkách Jamieho Olivera a tady je jednoduchý recept:
Guacamole s nachos:
- malá červená cibule - 1/2
- červená chilli paprička - 1-2 ks
- zralé avokádo - 3 ks
- koriandr
- cherry rajčata - 6 ks
- limetka - 2 ks
- olivový olej
Na větším prkénku si nakrájíme na drobno cibuli a červenou chilli papričku (bez semínek). Avokádo vyloupneme ze slupky a přidáme jej na prkénko. Vše spolu začneme krájet a promíchávat. Nakrájíme nahrubo koriandr a přidáme do směsi, poté taky nakrájená cherry rajčata a vše opět spolu spojíme do kompaktní hmoty. Nakonec zakápneme limetovou šťávou a lžičkou olivového oleje, osolíme, opepříme a ochutnáme.
Na závěr posypeme koriandrem a dalším chilli (dle chuti) a podáváme s nachos lupínky.
Důležitá vychytávka - neměla jsem doma kupované nachos, ani žádné krekry, knackebroty ani podobné věci, kteér by se daly použít k namáčení. Jediné co jsem měla byly tortilly a tady je tip, jak si vytvořit vlastní nachos:
- tortilly
- olivový olej
- paprika (sladká, pikantní nebo uzená)
- sůl, pepř
Troubu rozpálíte na cca 170°C, tortilly potřete olivovým olejem, posypete lehce paprikou (popřípadě jiným kořením), nakrájíte na trojúhelníčky a dáte na plech na pečící papír péct cca na 6 minut. A je hotovo! Křupavé nachos přímo z trouby. P.S.: ale POZOR*, čtěte Tipy!
Tipy pro labužníky:
- *Ale pozor! Nejdřív se v troubě s nachos nic neděje, ale pak to chvíli nesledujete a máte spáleno! Moje rada, nic při pečení nedělejte, jelikož na chvíli zapomenete a můžete péct znovu. Takže nejdůležitější rada, sledujte trojúhelníčky, ať se nespálí. Musí být dozlatova a křupavé.
- Já jsem zde připravovala recept z poloviční dávky, proto je toho na prkénku méně.
- Cibule a chilli dejte spíše méně, aby nepřebyly chuť osttaních ingrediencí. Dochutit si to můžete dodatečně.
- Navrhovala bych, spíše než sekat suroviny na prkénku (originální recept), dát suroviny do mixéru. Usnadníte si práci a ušetříte čas.
- Pro zdravější variantu můžete nachos vyměnit za knackabrot nebo podobné celozrnné chlebíčky, které jsou taky křupavé a ke guacamole se hodí.
- Pokud se Vám podaří avokádo ze slupky vyndat tak, aby se slupka neponičila, můžete ji využít jako mističku.
Ať Vám i Vaší mamince chutná.
Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, květen/2018