Jednoduchá Paella / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 5. 8. 2019 15:00:00 Počet shlédnutí: 5558
05 Srpen 2019
Slovo Paella (čti Paeja) se u nás vyskytuje stále častěji. Obecně si pomalu zvykáme a zkoušíme cizí jídla a vaříme je čím dál více. A proč taky ne?! Spousta zahraničních receptů je tak chutná a snadná a naprosto dokonalá. Často jsou to i jídla lehčí, zdravější, plná zajímavých surovin a spusty - pro nás - netradičního koření.
Láká nás objevovat nové chutě a často nás ke konkrétní kuchyni přivede dovolená.
A pokud jste letos zavítali např. do Španělska, mohli jste tam narazit právě na paellu.
Paella je jídlo vařené z rýže, je to malinko jako rizoto, ale ne tak krémové a navíc je plné mnoha chutí, masa, zeleniny a často mořských plodů.
Paella má samozřejmě mnoho variant, je snadná, je to v podstatě jídlo z jednoho hrnce, kdy se vaří vše spolu a Vy musíte jen nakrájet suroviny a za chvíli máte plnohodnotné jídlo, které je naprosto výborné!
Je dobré mít plochou širokou pánev, aby se tekutina mohla ve velkém odpařovat, směs by měla být rozprostřena.
Recept, který si dnes uvaříme, není podle mě úplně "originál" španělský, ale tak nějak vyladěný samotným Jamiem, což samozřejmě zaručuje úspěch :) Tento recept uvádí ve své knížce Vařte chytře jako Jamie a používá chorizo (čti čorizo), kuře a krevety. Je to, jak sám uvádí : "prostá verze ve stylu za málo peněz hodně muziky."
Pojďme si tedy s tímto receptem připomenout slunečné dny u moře a léto samotné.
Na Paellu budeme potřebovat (4 porce):
- kulatozrná rýže - 300 g
- mražené vařené krevety - 200 g
- mražený hrášek - 100 g
- kuřecí stehenní řízek - 2 ks
- chorizo - 70 g
- mrkev - 1 ks
- cibule - 1 ks
- hladkolistá petržel - 1/2 svazku
- citron
- červená paprika - 1 ks
- česnek - 2 stroužky
- sladká uzená paprika - 1 lžička
- olivový olej
- rajčatové pyré - 1 lžíce
- vývar /bujónové kostka (bio)-orig.recept
Na začátku si nakrájíme: česnek na plátky, cibuli a mrkev na kostky, chorizo na kolečka (nebo půlkolečka), stehenní plátky na kousky a
stonky petržele nadrobno.
Do rozpáleného hrnce/pánve s olivovým olejem přidáme nakrájený česnek, chorizo, kuřecí kousky, cibuli, mrkev, stonky petržele a mletou papriku. Po dobu cca 5 minut restujeme. Nakrájíme si červenou papriku a přidáme do hrnce ke směsi a restujeme dalších 5 minut.
Dále přidáme rajčatové pyré, rozdrobíme bujónovou kostku, přisypeme rýži a zarestujeme, aby se nám všechny chutě spojily.
Vlijeme 750 ml vody (popřípadě vývar, pokud máte), přidáme sůl a pepř a pod pokličkou necháme vařit 15 minut - s občasným promícháváním a kontrolou, jak se voda odpařuje. Když je rýže téměř hotová, vsypeme krevety a hráček a necháme vše spolu prohřát po dobu cca 5 minut pod pokličkou.
Dokořeníme dle potřeby, zasypeme nasekanými lístky petržele a podáváme s citrónem.
Tipy pro labužníky:
- Určitě nic nezkazíte, když přidáte jakoukoliv rybu, mušle nebo škeble. Tady je na můj vkus až moc málo mořských plodů a choriza :) ale každý si to může upravit podle sebe. Ale trocha více mořské chuti by se sem hodila.
- Ryže v paelle nemá být úplně dovařená, je to podobné jako u rizota.
- Pokud máte vývar, určitě ho použijte. Pokud sledujete naše recepty víte, že Jamie občas používá "vybrané" bujóny, záleží na typu knížky a receptu, komu je určený.
- Jako výborný dnešní Tip bych ještě chtěla zmínit prkénko, které jsem použila v receptu na sekání petržele. Je to úžasná a pohodlná vychytávka na sekání bylinek, jelikož miska není plochá, takže z ní bylinky nikam neuskakují a nejsou všude a sekáček krásně a jednoduše seká, takže za mě určitě doporučuji!! Samozřejmě ho seženete tady na e-shopu ať už pro Vás nebo jako šikovný dárek.
Přejeme dobrou chuť! Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver sada vařeček z akátového dřeva
Jamie Oliver sekáček a prkénko