Zpět

Hovězí rendang / Klára a Jamie Oliver

Přidáno: 25. 1. 2019 17:00:00 Počet shlédnutí: 145

25 Leden 2019

Rendang - poněkud zvláštní název a asi ne-úplně známý, možná ani nedokážete hned odhadnout, co si pod tímto pojmem představit. A já se Vám nedivím, jelikož mě by to taky nic neřeklo, ale na tom ani tak nezáleží. Hlavně, že výsledek bude dech beroucí a užijete si každé sousto tohoto trochu exotického pokrmu.

Hovězí rendang / Klára a Jamie Oliver

Jak sami uvidíte, nejedná se o nic jiného než o mleté hovězí maso a květák dochucený kokosovým mlékem a zajímavou směsí koření - a ano - to je právě to slovo Rendang.

Rendang je směs koření a název pro jídlo pocházejícího z indonéské kuchyně a v originálním receptu se jedná o hovězí maso nakrájené na kousky, které se hodiny dusí až se rozpadne. V tradičním pojetí je to slavnostní jídlo a podává se s rýží nebo rýžovými knedlíčky servírovaných v palmových listech.

Jelikož je tento recept z Jamieho knihy: "5 ingrediencí", je jasné, že hodiny nic dusit nebudeme, zjednoduššíme si to na pár desítek minut a výsledek bude stejně dokonalý.

jamie oliver kuchařka

Navíc - a to jsem velice ráda, že i Jamie používá ve svých receptech - je příloha, které se říká květáková rýže, která nahradí běžnou přílohu. Rýže se to jmenuje kvůli struktúře, kterou květák získá po rozmixování a vypadá tak jako klasická rýže - ale jíte tepelně upravenou zeleninu :-)

Takže pokud máte rádi vůni exotického koření, chuť hovězího masa a květáku, neváhejte a vařte ve velkém! Nebudete litovat.

Na hovězí rendang budeme potřebovat (4 porce):

  • hovězí mleté maso - 500 g
  • květák - 1 ks cca 800 g
  • koření rendang - 1 lžíce (můžeme si namíchat)
  • kokosové mléko (nízkotučné) - 400 ml
  • máta
  • sůl, pepř

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

Do širokého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej a přidáme do něj mleté maso a orestujeme jej. Než se maso osmahne, připravíme si květák. Polovinu květáku nalámeme na hezké růžičky a přidáme rovnou k masu. Druhou polovinu si dáme do mixéru. (včetně košťálu a malých čerstvých lístečků zevnitř). Do mixéru vložíme část máty, osolíme, opepříme a rozmixujeme na malé kousky - tzv. květákovou rýži.

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

Tuto rýži dáme do misky a necháme pod poklopem uvařit v mikrovlnce po dobu cca 5 minut, dokud nebude měkké a chutná. Do hrnce přidáme koření rendang (hotové, nebo si namícháme dle obrázku) a restujeme cca 10 minut dokud nebude květák měkký.

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

Nakonec do směsi přidáme plechovku kokosového mléka a navíc ještě půl plechovky vody. Podusíme spolu cca 5 minut a dokořeníme solí a pepřem.

Na závěr dozdobíme lístky máty a podáváme s květákovou rýží.

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

Tipy pro labužníky:

  • Koření rendang možná v obchodě seženete (nehledala jsem), ale pokud máte doma základní druhy koření, tak není problém si ho namíchat vlastnoručně. Jediné, co mi při vaření tohoto receptu chybělo, byla citrónová tráva, ale bez ní jsem se obešla. Budu na to myslet příště.
  • Pokud máte rádi ostřejší chutě, klidně přidejte chilli.
  • Květákovou rýži normálně v mikrovlnce nedělám (používám klasickou pánvičku a restuju rýži na ghí cca 20 minut, ale i tento způsob z Jamieho receptu je možný)

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

Přejeme dobrou chuť a věříme, že Vás tato nová chuť dostane jako nás! 

Klára a tým Fresh Cook

Hovězí rendang Fresh recept fresh cook Jamie Oliver

 

Autor článku: Klára Čurdová, leden/2019

TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:

 

Jamie Oliver sada vařeček z akátového dřeva

jamie oliver 3 ks vařeček akátové dřevo

 

 

Jamie Oliver prkénko z akátového dřeva - střední

jamie oliver prkénko

recept jamie oliver 2019

www.freshcook.cz

Přihlášení

Tyto internetové strány používají soubory cookies. Tyto informace používáme pro zlepšení webových stránek, analytické služby a cílenou reklamu. Více info. Co jsou cookies.