Guláš s pečenými paprikami / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 22. 10. 2019 18:00:00 Počet shlédnutí: 2391
22 Říjen 2019
Guláš neguláš řekla bych trochu. Guláš v pravém smyslu to není, jelikož v našich guláších používáme hodně cibule a maso je ponořené v "guláši".
Tady je to naopak. Hlavním je maso a kolem toho hustší vypečená omáčka. Nazvala bych to spíše dušené hovězí s omáčkou z pečených paprik, jelikož to je to, jaká chuť Vás čeká.
Je to zajímavý recept s hovězím masem pro zpestření obědů nebo večeří.
Na recept potřebujete jen pár ingrediencí, jelikož je recept opět z knížky Jamieho Olivera "5 ingrediencí", takže se moc nenadřeme. Hlavní práci za nás udělá trouba.
A proč tenhle recept? Hovězí mám moc ráda, a guláš taky. Je to trochu podobné, jako když děláte hovězí po burgundsku a po tom bych se utloukla.
Takže pojďme vyzkoušet tuhle paprikovou lahůdku.
Na guláš potřebujeme (4 porce):
- barevné papriky - 4 ks
- hovězí maso (vhodné na dušení ) - 600 g
- nové koření - mleté - 1 lžička
- bobkové listy
- česnek - 8 stroužků
- červený vinný ocet
- sůl, pepř
Volitelné
- mrkev
Troubu si předehřejeme na 160°C a připravíme si hrnec, který můžeme dát i do trouby. Maso si nakrájíme na stejně velké kostky a papriky na tlustší proužky.
Do hrnce dáme lžíci olivového oleje a na vysokém plameni na něm osmahneme papriky (i mrkev). Osolíme, opepříme, přidáme nové koření.
Poté přidáme maso s bobkovým listem a orestujeme vše společně.
Až bude maso zatažené, prolisujeme do hrnce stroužky čenseku a necháme rozvonět.
Směs zalijeme 2 lžícemi vinného octa a 500 ml vody, přiklopíme a dáme do trouby dusit po dobu cca 2 hodin, dokud nebude maso měkké a šťáva hodně vyvařená.
Dochutíme solo a pepřem a můžeme podávat s pečivem, rýži, batáty i bramborami..
Tipy pro labužníky:
- Papriku krájejte na větší kousky, jelikož se při dušení téměř vypaří a zbydou Vám jen šlupky. Proto je dobré mít větší kusy, abyste více viděli strukturu papriky na talíři.
- Já jsem přidala navíc i mrkev na hrubší kolečka, jelikož miluju dušenou mrkev ve šťávě z masa a chuť jídla to nezmění, takže jen bonus navíc. Můžete přidat taky.
- Pokud chcete více tradiční guláš, ke kterému nás patří více šťávy, přilijte více vody nebo neduste tak dlouho. Mně se v receptu moc voda neodpařovala, takže zbylo více vody a byla jsem za to radši.
- Pokud seženete, použijte čerstvý bobkový list a namelte si čerstvé koření.
- Máte rádi chilli? Na konci pečení můžete malinko přidat, ale nutné to není.
- Nepodceňte výběr masa, všichni máme určitě rádi měkkoučké dušené hovězí a ne kusy žvýkačky.
A poslední zmínka, jelikož se jedná o pečené papriky, výsledná chuť může působit malinko nahořkle, ale to je těmi paprikami, je to prostě jejich chuť.
Přejeme dobrou chuť. Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUPY NA FRESH COOK:
JAMIE OLIVER PRKÉNKO Z AKÁTOVÉHO DŘEVA MALÉ
COLE AND MASON MLÝNEK NA KOŘENÍ A BYLINKY