Brokolicový salát se slaninou / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 3. 6. 2019 16:00:00 Počet shlédnutí: 8003
03 Červen 2019
Mámě pro Vás krásný recept na horké letní dny, je to dobré, je to lehké, je to zdravé. Tento salát je takový favorit tohoto roku, jelikož mi hrozně zachutnal a nemohla jsem jej přestat jíst. Možná to bylo tou slaninou, možná brokolicí, kterou mám ráda, rajčaty - nevím, asi kombinací všeho.
Ale není to jen o samotných surovinách. Je to i o pořádném dresingu, který salát potřebuje.
Zapomeňme pro teď na majonézy a tatarky a všelijaké těžké zálivky, které občas do salátu patří.
V tomto receptu použijeme výraznější dijónskou horčici a bílý vinný ocet. Budete koukat na tu souhru chutí.
Salát je opět hrozně barevný, zábavný a především přidáváme slaninku, takže i masový - a okruh potenciálních strávníků roste!
Na salát budeme potřebovat:
- brokolice - 2 ks
- slanina
- olivový olej
- rajčata - 3 ks (nebo cherry)
- čerstvá pažitka
Dressing:
- česnek - 1/2 stroužku
- dijónská hořčice - 2 lžičky
- e.p. olivový olej
- bílý vinný ocet - 2 lžičky
- mořská sůl, pepř
Nejdříve si nakrájíme brokolici na malé kousky odřezáváním hlaviček malým nožem. V hrnci necháme zavařit vodu, osolíme a brokolici necháne minutu povařit. Opravdu jen chvíli, jen aby lehce změkla, ale zároveň neztratila barvu a byla na skus. Hlavičky brokolice vyndáme a necháme okapat v cedníku. Poté je rozprostřeme na utěrku a necháme vysušit vlastní parou, aby se nám dressing lépe uchytil.
Mezitím co brokolice odpočívá, rozpálíme si pánev a osmahneme na troše oleje nakrájené proužky slaniny.
Rajčatům vybereme dužnatou část, aby nám moc nezavodnily salát (cherry rajčata mohou zůstat celá) a nakrájíme je na kousky. Nakrájíme si i pažitku.
Dressing připravíme smícháním nakrájeného (popř. utřeného) česneku, dijónské hořčice, extra panenského olivového oleje, bílého vinného octa, soli a pepře.
Brokolici dáme do mísy, posypeme ji slaninou, přidáme rajčata, pažitku a zalijeme dressingem. Dobře promícháme, dochutí a podáváme!
Tipy pro labužníky:
- Pokud seženete pažitku s kvítky na koncích, tím lépe. Váš salát může být o to krásnější.
- Pokud chcete pikantnější verzi salátu, nebojte se přidat chilli papičku.
- Do celého receptu můžete použít jenom cherry rajčata, většinou mívají lepší chuť a odpadne Vám práce s vybíráním dužiny.
- Pokud Vám zbyde trocha ovoněného oleje ze slaniny, určitě ho přidejte do dressingu! O tuto chuť přijít určitě nechceme.
- Pro výraznější chuť přidejte trošičku dijónského hořčice i vinného octa.
Přejeme Vám dobrou chuť a snad jsem Vás inspirovali, co jíst v tomhle teplém počasí. Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver mini dortové formy
Jamie Oliver akátové prkénko velké