Zpět

BLOODY MARY VALENTINES DAY

Přidáno: 8. 2. 2018 10:00:00 Počet shlédnutí: 881

08 Únor 2018

Po roce je to zase tady, svátek zamilovaných je za dveřmi a my máme pro Vás jeden tip na výbornou večeři, za kterou dostanete určitě obrovskou rajčatovou pusu :)

BLOODY MARY VALENTINES DAY

Ale není to jen Valentýnská večeře, věřím, že se Vám recept bude hodit i při jiných příležitostech, když budete chtít pohostit rodinu, přátelé nebo když budete mít chuť na rozpadající se kus masa.

Tento recept vyjímečně není z těch krátkých, ale na druhou stranu je snadný, lehce připravitelný, vše co se týká delšího času zvládne už Vaše trouba bez Vás! A o tom to je.

Recept je z knížky Pohoda v kuchyni od Jamieho a jmenuje se Hovězí Bloody Mary.

pohoda v kuchyni jamie oliver

Název Bloody Mary je odvozen od známého drinku Bloody Mary. Jedná se o reativně slano-kořeněno-pikantní koktejl, který je složen z vodky, rajčatové šťavy a koření. Jeho původ není přesně znám, ale nejčastěji se uvádí, že se jmenuje podle Marie I. Tudorovně, která nechala upálit 300 protestantů, kteří odmítli přestoupit ke katolické církvi.

No romantinka to moc není, ale s receptem se určitě zavděčíte. (ne všichni chlapi jsou romantici a potěší je jedna drsnější večeře anebo jim název a historku neprozrazujte) :)

Doufám, že Vás to neodradilo a pokud malinko ano, koukněte na recept a určitě mi dáte za pravdu, že to tak strašidelné nebude:

Na hovězí s omáčkou Bloody Mary potřebujeme:

(4 porce)

  • hovězí hrudí - 1 kg
  • řapíkatý celer
  • červená cibule - 4 menší kusy
  • rozmarýn čerstvý
  • tymián čerstvý
  • bobkové listy
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř

dobrovolné:

  • mrkev

Omáčka Bloody Mary:

  • citron - 1 ks
  • rajčatová passata - 700 ml
  • vorčestr - 2 lžíce
  • tabasco
  • vodka - 3 lžíce
  • portské víno - 1 lžíce
  • voda - 500 ml

Kaše:

  • brambory - cca 1,5 kg
  • máslo - 50 g
  • křen čertsvý
  • polotučné mléko

 Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Troubu si předehřejeme na 130°C. Pokud máte hrnec, který můžete dát do trouby, použijte ho, jinak stačí nějaká hluboká zapékací nádoba. Hovězí maso osolíme a opepříme ze všech stran a necháme zatáhnout na plotně na olivovém oleji (cca 10 minut).

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Mezitím, co opékáme maso, si nakrájíme řapíkatý celer na zhruba 5 cm kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky a (mrkev můžeme nakrájet na hrubší kolečka). Když je maso opečené, vyndáme ho stranou a necháme na jeho základu orestovat připravenou zeleninu, aby trochu změkla (10 minut).

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Než se zelenina orestuje, připravíme si rajčatovou Bloody Mary zálivku. Citron vymačkáme do džbánu, přidáme rajčatovou passatu, worčestr, vodku, portské vino, vodu a tabasco.

Zeleninu máme orestovanou a do hrnce znova přidáme maso a zalijeme připravenou Bloody Mary směsí. Přihodíme 1/2 svazku tymiánu a rozmarýnu, pár bobkových listů a finálně vše dostatečně osolíme a opepříme.

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Necháme probublat a přiklopený hrnec vložíme do rozpálené trouby na 5-6 hodin.(Průběžně kontrolujeme)

Cca půl hodiny před dokončením pečení masa si očistíme brambory, nakájíme je na kostičky a uvaříme je v osolené vodě. Po uvaření je zcedíme a připravíme jako klasickou kaši (přilijeme teplé mléko s máslem a vyšleháme) s tím rozdílem, že navíc nakonec přidáme čerstvě nastrouhaný křen.

Před koncem pečení jsem troubu zvýšila cca na 200°C a zapnula funkci grilu, aby se mi šťáva více zredukovala a maso na povrchu mělo hezčí barvu.

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Když je maso hotové a rozpadá se podle našich představ, vytáhneme ho a natrháme ho na vlákna. Poté můžeme vmíchat rovnou do omáčky nebo nasevírovat až na omáčku.

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Koktejl Bloody Mary (jen pro otrlé)

(1porce)

  • rajčatová šťáva - 200 ml
  • vodka - 50 ml
  • citron - 1/2
  • vorčestr - 1 lžička
  • tabasco - pár kapek
  • sůl
  • pepř
  • křen čerstvý
  • led
  • řapíkatý celer

volitelná ozdoba (- dle originálu)
(minišpíz - kyselá okurka, chilli paprička, oliva, dokřupava osmažená slanina)

V šejkru (skleničce, džbánu) smícháme rajčatovou šťávu, vodku, šťávu z citrónu, vorčestr, tabasco a dochutíme špetkou soli, pepř a nakonec přisypeme čerstvě nastrouhaný křen.
Do vyšší skleničky dáme led a kus řapíkatého celeru a zalijeme připraveným drinkem.

Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

Tipy pro labužníky:

  • V první řadě doporučuji koktejl Bloody Mary ochutnat dřív než ho budete chtít někomu servírovat jako "lahůdku". Má velice specifickou chuť (jak napovídají ingredience) a ne všechny tím ohromíte. Pro mě to bylo velké překvapení, výborná zkušenost, ale často se to asi pít nedá.
  • Čím více bude hovězí maso prorostlé, tím se bude více rozpadat.
  • Pokud chcete ušetřit čas, maso podélně rozpůlte, aby z něj byl tenčí plátek. Propeče se rychleji, ale těch 4-5 hodin by to chtělo. N druhou stranu trouba peče sama, takže to pro Vás neznamá to, že byste měli masu asistovat celou dobu.(Pozor ale na čím tenčí, míň šťavnatější)
  • Jak jsem již uváděla, na konci jsem zvýšila výkon trouby a masu dala krásnou barvu grillem. - pozor nevysušit.
  • Vřele doporučuji přidat navíc cca 1,5 dcl portského navíc během dušení, jelikož pokud máte kyselejší pasatu, bude potřeba omáčku docukrovat, a tomu se vyhnete, pokud přidáte více portského, jelikož je hodně sladké. Navíc pokrm získá více chuti - jako maso dušené na víně, což mám velmi ráda. Poznáte to sami, jestli je tam potřeba nebo ne. Dejte na své chuťové buňky.
  • Křen dá bramborám jiný rozměr, mě tato kombinace zaujala. Neucítíte ho ani tak zároveň s omáčkou, jako když jíte samotnou kaši a na konci ucítíte ten jemně ostrý ocásek křenu. Výborné.
  • Klidně si kupte masa více, navyšte zálivku a zbytek, co nesníte zmrazte, určitě jednou přijde vhod.

Tak dobrou chuť nejen na Valentýna!

přeje naše blogerka Klára a celý tým Fresh Cook

 Bloody Mary Valentine Fresh Cook Jamie Oliver

 

 

Autor článku: Klára Čurdová, únor/2018

fresh cook kontakt 

 

Přihlášení

Tyto internetové strány používají soubory cookies. Tyto informace používáme pro zlepšení webových stránek, analytické služby a cílenou reklamu. Více info. Co jsou cookies.