Velikonoční mlsání
Přidáno: 11. 4. 2017 12:30:00 Počet shlédnutí: 2241
11 Duben 2017
Velikonoce jsou za dveřmi a já si až teď uvědomuju, jak ten čas zase letí. Sotva jsem se vymotali z Vánoc (alespoň já mám ten pocit), je tady duben, čtvrt dalšího roku za námi, svátky jara, a další hromady jídla, které k nim patří. Ale jsem za to ráda, Konečně přišlo období, kdy se z ponuré mrazivé oblohy začaly prodírat sluneční paprsky!! Všechno se zazelená, vše kvete, voní a je konečně teplo. Je to naprosto úžasné, jelikož není nic příjemnějšího, než načerpat pozitivní energii ze sluníčka.
![Velikonoční mlsání](/resize/e:f5880/300/300/files/blog/2017/velikonocni-livance/jamie-oliver-livance-fresh-cook-%288%29.jpg)
Všichni víme, že klasické české Velikonoce jsou spojeny se sladkým pečením. Na stole nechybí beránek, mazanec, jidáše, perníčky, buchty, koláče a všechny další sladké čokoládové dobroty, které máme připravené pro koledníky. Ale pokud si chcete pochutnat pro změnu na něčem jiném, přicházíme s Jamieho receptem na lívanečky, se kterými můžete mile překvapit rodinu či návštěvu a oživit si tak velikonoční tabuli.
Ale pozor. Není lívanec jako lívanec. Možná si představíte klasické provedení alá hrubší menší nadýchanější palačinka, ale nenechte se zmást. Tato varianta je z pevnějšího a zároveň křehkého a jemného těsta doplněného šlehačkou a čerstvým ovocem. Vaši blízcí budou zírat.
Můžete si je udělat na snídani nebo s nimi doplnit Vaše pohoštění. Je to na Vás. Jen si dejte pozor, aby Vám něco zbylo i pro Vás, jelikož já jsem málem neměla co fotit :)
Recept se jmenuje Velšské lívanečky a Jamie je popisuje ve své knížce „Moje Velká Británie."
A jestli se ptáte, proč zrovna velšské? Tak je to jednoduché. Jamie je poprvé ochutnal na trhu v Pontypridd ve Walesu od jednoho"trhovníka" Jima. A závislost byla na světě!
Pokud si chcete udělat recept s námi, tady je postup.
Na Velšské lívanečky budeme potřebovat (na max 40 ks):
Na lívanečky:
- hladká mouka – 500 g
- studené máslo – 250 g
- vejce – 1 ks
- prášek do pečiva – 2 lžíce
- třtinový cukr – 75 g
- perníkové koření – 1 vrchovatá lžička
- špetka soli
- mléko – cca 50 ml
a těžkou litinovou pánev
Volitelné ingredience:
- rozinky – 150 g (já jsem nepoužila)
- rozinky jsem nahradila chia semínky
Na náplň:
- smetana na šlehání – 300 ml
- cukr – vrchovatá lžička
- vanilkový extrakt
- ovoce – dle libosti
- citrón
Do misky si dáme mouku s kypřícím práškem, cukrem a perníkovým kořením. Vše spolu dobře promícháme a do sypké směsi nakrájíme kostičky másla se špetkou soli a vytvoříme takovou drobenku. Nyní je čas na (rozinky) chia semínka, které přimícháme k drobence. V misce vytvoříme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Zastříkneme trochou mléka a promícháme vidličkou. Až se nám směs spojí, vypracujeme rukou těsto.
Přichystáme si pánev s nepřilnavým povrchem, kterou necháme rozehřát. Těsto si vyválíme na plát a vykrajujeme „tvary" dle libosti. Základem jsou klasická kolečka cca 5 cm, která opékáme na pánvi bez tuku cca 3-4 minuty z každé strany (dle tloušťky a výsledné barvy) hezky dozlatova.
Po vyjmutí lívance z pánve ho umístíme na drátěnou podložku, aby mohl vystydnout. Mezitím si připravíme jednoduchou náplň, kdy vyšleháme šlehačku s citrónem, cukrem a vanilkouvou esencí do tuha.
Následně potíráme lívanec šlehačkou, přidáváme ovoce, klidně další šlehačku a přiklopíme lívancem. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Tipy pro labužníky:
- Pokud seženete, můžete použít samokypřící mouku, ale je to podle mě zbytečné. Stačí klasická s práškem do pečiva.
- Rozinky jsem nahradila chia semínky, zde záleží na Vašich chutích.
- Vyzkoušejte i jiné tvary než vykrajování koleček, jde to, a navíc můžete do přípravy zapojit i děti.
- Těsto zprcovávejte lehce a jen chvíli, aby nám zůstalo po upečení křehké.
- Abyste zjistili, jestli je pánev správně nahřátá, vyzkoušejte malý zkušební lívanec. Pokud bude světlý, přidejte na teplotě, pokud rychle zčerná, uberte. Až teplotu vychytáte, jste připraveni na Vaši dávku lívanců :)
- Jamie lívanečky dělá hrubší a po vychladnutí je rozpůlí jako hamburgerovou housku. Já jsem zkoušela obě varianty a záleží na tom, jaké těsto si vyválíte a co chcete. Pro snadnější a rychlejší pečení je ideální tenčí těsto a slepit k sobě dva lívance. Dokonce i ten tenký jde dobře rozpůlit, takže tento způsob doporučuju.
- Moc hrubý lívanec se nemusí dostatenčně propéct a příprava bude delší, ale uvidíte sami.
Možná recept vypadá složitěji, ale překvapilo mě, jak to bylo jednoduché a rychlé.
Takže neváhejte a dejte se do toho. Recept je svěží díky ovoci, které můžete přikusovat dle libosti a trocha šlehačky nám jednou za čas neuškodí.
Užijte si prodloužený velikonoční víkend se svými blízkými naplno, odpočiňte si, dopřejte si něco dobrého a doufejme, že i když se nám v předchozích dnech zase malinko ochladilo, sluníčko nakonec vyleze, my se budeme moci dobít na nadcházející týden.
Autor článku: Klára Čurdová, 4/2017
Přejeme Všem dobrou chuť a veselé / voňavé Velikonoce :).
Klára a tým Fresh Cook