Zpět

Velikonoční mlsání

Přidáno: 11. 4. 2017 12:30:00 Počet shlédnutí: 2156

11 Duben 2017

Velikonoce jsou za dveřmi a já si až teď uvědomuju, jak ten čas zase letí. Sotva jsem se vymotali z Vánoc (alespoň já mám ten pocit), je tady duben, čtvrt dalšího roku za námi, svátky jara, a další hromady jídla, které k nim patří. Ale jsem za to ráda, Konečně přišlo období, kdy se z ponuré mrazivé oblohy začaly prodírat sluneční paprsky!! Všechno se zazelená, vše kvete, voní a je konečně teplo. Je to naprosto úžasné, jelikož není nic příjemnějšího, než načerpat pozitivní energii ze sluníčka.

Velikonoční mlsání

velikonoce fresh cook

Všichni víme, že klasické české Velikonoce jsou spojeny se sladkým pečením. Na stole nechybí beránek, mazanec, jidáše, perníčky, buchty, koláče a všechny další sladké čokoládové dobroty, které máme připravené pro koledníky. Ale pokud si chcete pochutnat pro změnu na něčem jiném, přicházíme s Jamieho receptem na lívanečky, se kterými můžete mile překvapit rodinu či návštěvu a oživit si tak velikonoční tabuli.

Ale pozor. Není lívanec jako lívanec. Možná si představíte klasické provedení alá hrubší menší nadýchanější palačinka, ale nenechte se zmást. Tato varianta je z pevnějšího a zároveň křehkého a jemného těsta doplněného šlehačkou a čerstvým ovocem. Vaši blízcí budou zírat.

Můžete si je udělat na snídani nebo s nimi doplnit Vaše pohoštění. Je to na Vás. Jen si dejte pozor, aby Vám něco zbylo i pro Vás, jelikož já jsem málem neměla co fotit :)

Recept se jmenuje Velšské lívanečky a Jamie je popisuje ve své knížce „Moje Velká Británie."

jamie oliver velká británie


A jestli se ptáte, proč zrovna velšské? Tak je to jednoduché. Jamie je poprvé ochutnal na trhu v Pontypridd ve Walesu od jednoho"trhovníka" Jima. A závislost byla na světě!

Pokud si chcete udělat recept s námi, tady je postup.

Na Velšské lívanečky budeme potřebovat (na max 40 ks):

Na lívanečky:

  • hladká mouka – 500 g
  • studené máslo – 250 g
  • vejce – 1 ks
  • prášek do pečiva – 2 lžíce
  • třtinový cukr – 75 g
  • perníkové koření – 1 vrchovatá lžička
  • špetka soli
  • mléko – cca 50 ml

a těžkou litinovou pánev

Volitelné ingredience:

  • rozinky – 150 g (já jsem nepoužila)
  • rozinky jsem nahradila chia semínky

Na náplň:

  • smetana na šlehání – 300 ml
  • cukr – vrchovatá lžička
  • vanilkový extrakt
  • ovoce – dle libosti
  • citrón

velionoční velšské lívance jamie oliver

Do misky si dáme mouku s kypřícím práškem, cukrem a perníkovým kořením. Vše spolu dobře promícháme a do sypké směsi nakrájíme kostičky másla se špetkou soli a vytvoříme takovou drobenku. Nyní je čas na (rozinky) chia semínka, které přimícháme k drobence. V misce vytvoříme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Zastříkneme trochou mléka a promícháme vidličkou. Až se nám směs spojí, vypracujeme rukou těsto.

jamie oiver velšské lívance

Přichystáme si pánev s nepřilnavým povrchem, kterou necháme rozehřát. Těsto si vyválíme na plát a vykrajujeme „tvary" dle libosti. Základem jsou klasická kolečka cca 5 cm, která opékáme na pánvi bez tuku cca 3-4 minuty z každé strany (dle tloušťky a výsledné barvy) hezky dozlatova.

livance jamie oliver

jamie oiver velšké lívance

Po vyjmutí lívance z pánve ho umístíme na drátěnou podložku, aby mohl vystydnout. Mezitím si připravíme jednoduchou náplň, kdy vyšleháme šlehačku s citrónem, cukrem a vanilkouvou esencí do tuha.

Následně potíráme lívanec šlehačkou, přidáváme ovoce, klidně další šlehačku a přiklopíme lívancem. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.

jamie oliver velšské lívance

Tipy pro labužníky:

  • Pokud seženete, můžete použít samokypřící mouku, ale je to podle mě zbytečné. Stačí klasická s práškem do pečiva.
  • Rozinky jsem nahradila chia semínky, zde záleží na Vašich chutích.
  • Vyzkoušejte i jiné tvary než vykrajování koleček, jde to, a navíc můžete do přípravy zapojit i děti.
  • Těsto zprcovávejte lehce a jen chvíli, aby nám zůstalo po upečení křehké.
  • Abyste zjistili, jestli je pánev správně nahřátá, vyzkoušejte malý zkušební lívanec. Pokud bude světlý, přidejte na teplotě, pokud rychle zčerná, uberte. Až teplotu vychytáte, jste připraveni na Vaši dávku lívanců :)
  • Jamie lívanečky dělá hrubší a po vychladnutí je rozpůlí jako hamburgerovou housku. Já jsem zkoušela obě varianty a záleží na tom, jaké těsto si vyválíte a co chcete. Pro snadnější a rychlejší pečení je ideální tenčí těsto a slepit k sobě dva lívance. Dokonce i ten tenký jde dobře rozpůlit, takže tento způsob doporučuju.
  • Moc hrubý lívanec se nemusí dostatenčně propéct a příprava bude delší, ale uvidíte sami.

jamie oliver velšské lívance jamie oliver velšké lívance

Možná recept vypadá složitěji, ale překvapilo mě, jak to bylo jednoduché a rychlé.

Takže neváhejte a dejte se do toho. Recept je svěží díky ovoci, které můžete přikusovat dle libosti a trocha šlehačky nám jednou za čas neuškodí.

jamie oliver velšské lívance

Užijte si prodloužený velikonoční víkend se svými blízkými naplno, odpočiňte si, dopřejte si něco dobrého a doufejme, že i když se nám v předchozích dnech zase malinko ochladilo, sluníčko nakonec vyleze, my se budeme moci dobít na nadcházející týden.

jamie oliver velšské lívance

Autor článku: Klára Čurdová, 4/2017

Přejeme Všem dobrou chuť a veselé / voňavé Velikonoce :).

Klára a tým Fresh Cook

 

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení