Zpět

Pečený salátek pro každého / Jamie Oliver

Přidáno: 29. 8. 2017 14:30:00 Počet shlédnutí: 443

29 Srpen 2017

Poslední letní sluníčko nám chce ukázat, že léto ještě neskončilo. Tak ještě rozpalte grily nebo Vaše krby na terase, protože pro Vás mám skvělý tip. Do oka mi tentokrát padl ten nejjednodušší, možná i nejlevnější a přesto ten nejúžasnější recept na pečený salát, který mě dostal a dostane i Vás.

Pečený salátek pro každého / Jamie Oliver

A proč zmiňuju gril? V podstatě se dá udělat v troubě doma nebo na grilu. Jedná se o pečenou zeleninu – v základním receptu mrkev a červená řepa, trocha citrusu a bylinek a nebudete věřit, co jste vykouzlili.
Ne vždy vyhledávám takové specifické chutě, kde se míchají slané a sladké ingredience (i když mrkev, řepa nejsou typicky slané.. :) ), a zde se u mě klasicky projevily předsudky a pochyby z ingrediencí, ale upřímně říkám – je to bomba a člověk se nesmí bát zkoušet nové chutě. O tom naše vaření je.

Nenechte se otrávit stejnými jídly, které vaříte pořád dokola. Pokud se zvláštních kombinací bojíte, odvažte se s námi u Jamieho receptů. Můžu říct, že zatím to byla vždy sázka na jistotu a tak to i zůstane!! Je to dokonalý profesionál, která ví, co dělá – a my s ním.

Nebudeme Vás více napínat a určitě nečekejte a pusťte se s námi do toho.

Na Pečený salát (v originále (Beetroot, carrot & orange salad) budeme potřebovat:

  • mrkev – 750 g
  • červená řepa – 500 g
  • pomeranč – 2 ks
  • olivový olej
  • čerstvý koriandr
  • sezamová semínka
  • sůl, pepř

Pečený salát Jamie Oliver Fresh Cook

Předehřejeme troubu na 200°C/ nebo si rozpálíme gril. Zeleninu si oloupeme, mrkve rozřízneme na půl a řepu nakrájíme na měsíčky nebo plátky. Do vroucí osolené vody dáme do jednoho hrnce mrkev a do druhého hrnce řepu.

Povaříme 5 minut, zcedíme a necháme okapat. Zeleninu rozložíme na plech/gril zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby/na gril a pečeme dozlatova. Mezitím, co se nám základ salátu peče, seškrábeme si kůru z obou pomerančů, následně pomeranče oloupema a rozdělíme na dílky.

Po upečení přidáme pomeranč k opečené zelenině, dokořeníme solí a pepřem, zakápneme znova porcí olivového oleje a vše spolu promícháme. Nakonec vše zasypeme kůrou, sezamovými semínky a čerstvým koriandrem.

Pečený salát Jamie Oliver Fresh Cook

Tipy pro labužníky:

  • V receptu by se nabízelo použít více druhů zeleniny, a také bychom ji předvařovat nemuseli.., je to na Vás, já jsem se chtěla držet této dokonale nakombinované varianty a postupu.
  • Každopádně smysl předvaření může být i takový, že když předvaříme mrkve i řepu zvlášť, zajistí nám to neobarvení mrkve při následném kontaktu!
  • Sezamová semínka by se mohla opéct, ale není potřeba.
  • Pokud zvolíte grilovací variantu, bude to pro Vás jednodušší. Zeleninu necháte opéct, dáte ji do mísy, zalijete olivovým olejem, přidáte pomeranč a ostatní sypací ingredience a příloha k masu je hotová (nebo salát, pokud na maso nemáte chuť)
  • Salát lze jíst ještě teplý nebo i za studena. Hlavní rada zní – udělejte si ho hodně :-) !!
  • Jak jsem už říkala, s minimálním usilím, s celoroční dostupností surovin a minimálními náklady získáte lahodnou a zdravou zeleninovou dobrotu, která navíc hraje všemi barvami a jsem si jistá, že se po ní jen zapráší.

Pečený salát Jamie Oliver Fresh Cook

Tak už na nic nečekeje a vyzkoušejte tuto dobrotu. Dobrou chuť,
Klára a tým Fresh Cook

Pečený salát Jamie Oliver Fresh Cook

 

 

www.freshcook.cz

Přihlášení

Tyto internetové strány používají soubory cookies. Tyto informace používáme pro zlepšení webových stránek, analytické služby a cílenou reklamu. Více info. Co jsou cookies.