Lajdácká Minestrone aneb Dobrota z jednoho hrnce
Přidáno: 22. 3. 2018 19:30:00 Počet shlédnutí: 2517
22 Březen 2018
Zima nám dává najevo, že ještě neskočila a tak než přijde očekávané jaro, které už je za rohem, pojďme se ještě zahřát s naším receptem od Jamieho Olivera.
![Lajdácká Minestrone aneb Dobrota z jednoho hrnce](/resize/e:f5880/300/300/files/blog/2018/lajdacka-minestrone-aneb-dobrota-z-jednoho-hrnce/minestrone-010954.jpg)
Recepty na hřejivé krémové polévky jsme Vám zde již ukazovali, teď je na čase Vám představit tuto hustou, pořádně sytou polévku, která může posloužit nejen jako obědová polévka, ale i sytá večeře.
Navíc je to recept z tzv. Jednoho hrnce, což ve zkratce znamená, že vše dáte do jednoho hrnce a necháte to vařit, a ono se to samo udělá.. (takové recepty miluju), takže je to jednoduché na přípravu a v podstatě když se v průběhu vaření rozhodnete, že nechcete polévku, ale guláš - není problém :)
Recept jsem objevila v knížce: Vařte chytře jako Jamie, kde tuto polévku nazval Lajdácká minestrone, jelikož je plná zeleniny, ale ve výsledku je to polévka - co dům dal, takže opět, je jen na Vás, co do hrnce hodíte.
Věřím, že Vám zachutná, je výživná, plná rozmanitých chutí a navíc Vám pomůže při čistce zásob ať už vy spíži nebo v mrazáku.
Na polévku budeme potřebovat:
- směs zeleniny (mrkev, celer, dýně) - cca 700 g
- cibule - 1 ks
- plechovka luštěnin (mix fazolí a cizrny, nebo jen bílé fazole) - 400 g
- plechovka krájených rajčat - 400 g
- mix zbylých těstovin - 150 g
- mražený špenát
- mražený hrášek
- horká voda - 1,5 l
- bujónová kostka (bio)
- olivový olej
- česnek - 1 stroužek
- rozmarýn
- petrželka
- sůl, pepř, chilli..
Nakrájíme si na kostičky zeleninu a cibuli a restujeme společně s rozmarýnem po dobu cca 15 minut, dokud nezměkne. Do hrnce rozdrobíme bujónovou kostku a přilijeme konzervy i s tekutinou. Zalijeme horkou vodu a vaříme do měkka. Vytáhneme stonky s rozmarýnem a caca 10 minut před dovařením přisypeme těstoviny, mražený hrášek a špenát. Polévka se zahustí, dle potřeby, zřeďte nebo si z toho můžete udělat guláš :)
Nakonec dochutíme podle naší chuti a přisypeme nakrájenou petrželovou nať.
Při podávání můžete servírovat s pečivem.
Tipy pro labužníky:
- Pro luxusnější verzi můžete do polévky přilít při vaření malinko červeného vína a dochutit pamazánem.
- Z tohoto receptu Vám může vzniknout buď hustá polévka nebo taková varianta na těstovinový guláš. Obojí je super!!
- Nemusíte se držet receptu, je to polévka "co dům dal" takže použíjte to, co máte doma, nebo čeho se potřebujete zbavit.
- Pokud budete mít kyselejší rajčata, nebojte se použít malinko cukru na zjemnění.
- V mém případě mi dokonce zbyla i pečená dýně, proto jsem ji nerestovala na začátku v základu, ale přidala jsem ji těsně před dovařením.
- Určitě by receptu neuškodilo trochu zázvoru, to by do chladnějších dnů bylo potřeba, abychom vyzráli nad bacily.
Přejeme plno zajímavých kombinací a ať Vás polévka zahřeje!
naše blogerka Klára a celý tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, březen/2018
TIP NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU: