Zpět

Krémový podzim na blogu Fresh Cook

Přidáno: 8. 12. 2016 12:30:00 Počet shlédnutí: 604

08 Prosinec 2016

Když se koukám každé ráno z okna, čím dál častěji vidím jen mlhu, sychravo, studené paneláky a lidi zabalené do šál a teplých bund. Babí léto/ teplý podzim je pryč a bohužel musím říct, že teplota už půjde jenom dolů. To mě samozřejmě přivádí k myšlence, že sotva se vrátím z venku, budu se potřebovat něčím zahřát a navodit si to správné teplo domova.. A možností je opravdu hodně, ale co miluju, a do tohoto období se to přesně hodí, jsou krémové polévky! Perfektně zahřejí a jsou syté, takže je Vám po nich táák dobře.

Krémový podzim na blogu Fresh Cook

Je mi trochu proti srsti přijít za Vámi s dýňovou polévkou, která už nikoho nepřekvapí, recept na ni je v každém časopise, na každém webu, blogu – všude. Ale když ona je tak dokonalá a zdravá! Navíc variací této polévky je plno, každý ji dělá jinak, proto si myslím, že ani Vy ji neděláte vždy stejnou. Možná si rádi vyzkoušíte právě tu moji :-)

dýňová polévka


Navíc jsem zde připravila ještě jednu krémovou, a to z červené řepy, která je stejně úžasná a jednoduchá jako dýňová! Proč nemít v záloze tyto zahřívací polévky a připravit se tak na ty studené večery?

polévka červená řepa

A koukněte na ty barvy!! Je to neuvěřitelné.

Jako vždycky se nejdříve inspiruji u Jamieho, tentokrát jsem brouzdala po jeho stránkách, kde jsem našla jednu verzi dýňové polévky, a tu jsem porovnala s tím, jak ji připravuji já a zjednodušila ji. Nasměruju Vás na své chuťové buňky a věřím, že budete spokojeni.
Co se týče polévky z červené řepy, je to spíše má iniciativa, jelikož princip polévky je úplně stejný, navíc řepa je velmi dostupná a levná surovina. Neznám moc lidí, kteří by ji používali, a proto Vám chci vnuknout ten nápad a obohatit Vás.

Až budete mít chuť a nebudete vědět, co svému tělu dopřát, zkuste si vzpomenout na náš blog :), postup je následující..

Dýňová polévka

  • Dýně hokaido – 1 ks
  • cibule – 1 ks
  • brambora – 1 ks
  • vývar - 700 ml
  • smetana
  • muškátový oříšek
  • zázvor
  • česnek
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • parmazán
  • dýňová semínka k servírování

dýňová polévka

Nejdříve si musíme připravit dýni, kterou oloupeme, vyndáme semínka a nakrájíme na malé kousky (popř. nastrouháme).

V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme a vsypeme dýni. Vše orestujeme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek. Zalijeme horkým vývarem a vaříme do změknutí. Oloupaný brambor můžete nastrouhat k dýni pro zahuštění nebo jej povařit v hrnci společně s dýní. Před mixováním ho výtáhněte, nakrájte na kostičky a nechte stranou. Když je dýně měkká, rozmixujeme ji, přidáme trochu smetany na zjemnění, muškátový oříšek, sůl, pepř a dochutíme dle potřeby. Na závěr vsypeme kostičky brambor a podáváme s dýňovými semínky a parmazánem.

dýňová polévka jamie oliver

Tipy pro labužníky:

  • Na polévku můžete použít i jiný typ dýně.
  • Většinou dýni krájím na kostičky, ale v tomto receptu jsem zvolila robot a nastrouhala jsem na hrubo jak cibuli, tak dýni. Ušetří to čas jak přípravy suroviny, tak i doby vaření.
  • Taktéž si můžete schovat kousky dýně a vložit je na závěr do polévky. - mám ráda, když v polévce něco „plave", proto i zde v receptech naleznete v polévce příslušnou vložku.
  • Já jsem měla kuřecí vývar, ale bude Vám stačit i zeleninový nebo „kostka" (ikdyž to nerada píšu, ale i Jamie ve svých receptech používá své „bio kostky")
  • Smetanu můžete použít klasickou nebo na šlehání, navíc polévce určitě neuškodí ani malinko zakysané smetany!
  • Polévku dochuťte buď čtyřbarevným pepřem nebo zvolte Jamieho koření s chilli pro pikantnější chuť.
  • Já jsem nakonec vmíchala na závěr další trochu nastrouhaného zázvoru i česneku. Polévka bude výraznější a bude mít říz. Dokonale zahřeje.
  • Pokud nemáte dýňová semínka, ráda je nahrazuji slunečnicovými.
  • Pro dokonalost si vyrobte krutóny nebo topinku z toustového chleba.

dýňová polévka

Řepová polévka

  • Červená řepa – 2 kusy
  • cibule – 1 ks
  • vývar – 700 ml
  • mrkev – 1 střední kus
  • brambor – 1 kus
  • česnek
  • zakysaná smetana
  • tymián
  • sůl, pepř,
  • parmazán

řepová polévka

Postup je v podstatě totožný jako u dýňové polévky. Oloupeme si červenou řepu a nakrájíme si ji na malé kousky. Jak jsem již psala, nastrouhala jsem cibuli nahrubo a přidala ji do hrnce na rozehřátý olivový olej, po chvilce jsem přidala nastrouhanou červenou řepu, mrkev a brambor, vše orestovala a přidala čenek. Směs podlijeme horkým vývarem a necháme vařit do změknutí. (Opět můžeme přidat část brambory v kuse a povařit ji v polévce, aby nám něco zbylo k servírování. Polévku rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu (možno i malinko obyčejné smetany na vaření) a přidáme brambory a řepu na kousky. Přisypeme tymián a dochutíme solí a pepřem. Při servírování doplníme slunečnicovými semínky, parmazánem a lžičkou zakysané smetany.

řepová polévka fresh cook

Tipy pro labužníky:

  • Mrkev ani brambory přidávát nemusíte, určitě si vystačíte i se samotnou řepou, ale polévka má potom
  • zajímavější chuť.
  • Vývar můžete použít i zeleninový nebo „kostku", jak jsem zimiňovala již výše.
  • Polévka je ze začátku dost sladká po řepě.. Nebojte, solí a zakysanou smetanou se to vyváží. Jen je potřeba si s chutí pohrát.
  • Jak jsem již říkala, mám ráda kousky „něčeho" v polévce, proto jsem si opět schovala kousky vařené řepy a brambor a na závěr přidala do polévky.
  • Miluju parmezán, proto ho všude dávám, ale do této polévky můžete použít i výraznější sýr třeba Fetu.
  • Chcete ušetřit ještě více času? Pořiďte si řepu zavařenou nebo předvařenou.

řepová polévka jamie oliver

Věřím, že Vás polévky zahřejou a budou tou zdravější variantou mlsání nejen v sychravém počasí. Dopřejte svému tělu domácí dobroty bez zbytečných chemických přísad. Vždyť je to tak jednoduché a rodina Vám za to utrhne ruce!

Kterou krémovou vyzkoušíte první?

polévka jamie oliver fresh cook

Autor článku: Klára Čurdová, 12/2016

www.freshcook.cz

Přihlášení

Tyto internetové strány používají soubory cookies. Tyto informace používáme pro zlepšení webových stránek, analytické služby a cílenou reklamu. Více info. Co jsou cookies.