Zpět

Dýńové rizoto/ Klára a Jamie Oliver

Přidáno: 18. 10. 2018 19:00:00 Počet shlédnutí: 3643

18 Říjen 2018

Haloween už ťuká na dveře. Už máte připravené dýně? A tradičně k této sezóně dýní patří i recepty s dýní. Myslím, že dýně je skvělá a její možnosti zpracování jsou nekonečné od sladké recepty po slané, polévky...

Dýńové rizoto/ Klára a Jamie Oliver

Já miluju rizota, krásně jemné, vláčné, parmazánové, ať už je s čímkoliv. Ráda přidávám řepu - ta barva je neskutečná, nebo jen citron, kuře, špenát, hrášek..cokoliv. Variací je mnoho, ale dnes pro Vás mám jedno - Dýňové rizoto, které si získalo především MĚ!

Upřímně Vám řeknu, že ze začátku při vaření to chutnalo obyčejně, nijak zvláštně.. Ale po finálním dolazení, kdy si dáte na lžičku dýňové rizoto, opražený vlašský ořech, kousek slaniny a parmazánu..BOŽE, jen zavřete oči a nevěříte, že jste si to doma uvařili sami. Ale nedpřebíhejme.

Jediné co můžu říct, že já jsem byla nadšená a bylo štěstí, že mi zbyla docela velká porce na "ochutnávání", jelikož jsem nemohla přestat.

Jsem ráda, že se s Vámi o to můžu podělit a věřím, že určitě mi dáte zapravdu.

Recept je z knížky Jamie's Kitchen a recept můžete využít nejen pro Dýňové rizoto, ale taky jako základ pro jakékoliv rizoto, které můžete nadál upravit dle vlastních chutí.

Suroviny na základní rizoto (4 porce):

  • kulatozrnná rýže (na risotto) - 300g
  • vývar (hovězí,kuřecí,zeleninový) - 1l (teplý)
  • cibule - 1 ks
  • celer - cca 150 g
  • suché bílé víno - 3 dcl
  • olivový olej - 2 lžíce
  • máslo
  • česnek - 2 stroužky
  • parmazán - 70 g
  • sůl, pepř

dýňové rizoto jamie oliver

suroviny na dýňové rizoto:

  • máslová dýně - 800 g
  • pancetta/slanina na plátky - 4-8 ks
  • koriandr (nejlépe čerstvě nadrcený) - 1 lžička
  • šalvěj
  • olivový olej
  • sušené chilli

dýňové rizoto jamie oliver

Volitelné

  • kuřecí maso (z vývaru)
  • kaštany (100g vakuovaných) - náhrada vlašské ořechy
  • mascarpone k servírování

 

 

Předehřejeme si troubu na 190°C, dýni si očistíme (vně i od semínek) a nakrájíme na plátky široké 0,5 cm. Dýni vyskládáme na pečící papír na plech a posypeme směsí koriandru,nadrceného chilli, soli a pepře. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a pečeme cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.

dýňové rizoto jamie oliver

Přibližně v polovině pečení dýně si začneme připravovat základ samotného rizota. Nakrájíme si cibuli, česnek a nastrouháme si celer. Vše restujeme pozvolna na olivovém oleji se oříškem másla - na nízkém plameni, dokud zelenina nezměkne (cca 15 minut).

dýňové rizoto jamie oliver

Nyní se vrátíme k dýni, ke které přidáme navrch plátky slaniny a - šalvěje a vlašských ořechů (které jsme lehce naolejovali, osolili, opepřili) a necháme dopéct dozlatova, dokud nebude mít slanina křupavou kůrku (do 10 minut). Poté vytáhneme z trouby a necháme malinko vychladnout. Nakrájíme dýni na kostičky a zbytek necháme stranou.

dýňové rizoto jamie oliver

Mezitím je už zelenina změklá a my můžeme zvýšit výkon plotýnky a přidat rýži a orestovat ji. Přilijeme bílé víno, které necháme odvařit. Nyní nastává ta pravá chvíle na přidání kostiček pečené dýně, části vlašských ořechů, zamícháme, osolíme a můžeme po částech přilévat vývar - vždy jen trochu, necháme odvařit a přilijeme další. Takto postupujeme až do změknutí rýže.

dýňové rizoto jamie oliver

(Jelikož jsem měla zbytky kuřete z vývaru, vmíchala jsem je ke konci do rizota - originální recept je bez masa)

Hrnec nakonec odstavíme, vmícháme parmazán, přidáme máslo a přikryjeme poličkou na 2 minuty a necháme "zkrémovatět".

V tuto chvíli má rizoto tu pravou konzistenci, takže je nejlepší jej co nejdříve podávat společně s opraženou slaninou, vlašskými ořechy a šalvějí.

dýňové rizoto jamie oliver

dýňové rizoto jamie oliver

Tipy pro labužníky

  • v originálním receptu Jamie používá kaštany. Ale jelikož nejsou dobře dostupné po celý rok, nahradila jsem je vlašskými ořechy - a myslím, že to byla výhra!! - nebo nemusíte použít ani jednu věc, ale pečené vlašské ořechy si zamilujete!
  • do rizota jsem vmíchala vlašské ořechy nerestované, navrch potom restované. Záleží jen na Vás. Po této zkušenosti bych je dala do trouby všechny! :)
  • celer v základu rizota mě upřímně překvapil, ale proč ne, trocha zeleniny a chuti navíc neuškodí
  • pokud nemáte vývar, nahraďte ho "lepší kostkou"
  • dejte na stůl misku s dalším parmazánem, ten tam nesmí chybět, všichni ho milují a rádi si přisypou
  • nebojte se okořenit více dýni před pečením, je přece jenom trochu nevýrazná a tohle ji "nakopne"
  • dýni bychom nemuseli péct, určitě by se nám orestovala společně se základem na rizoto, ale jak jistě víte, cokoliv upečete nejdříve v troubě (papriky, rajčata, dýni..) má přece jenom takovou "lepší chuť". Záleží jen na Vašich časových možnostech.

dýňové rizoto jamie oliver

Přejeme dobrou podzimní dýňovou chuť! Klára a tým Fresh Cook

dýňové rizoto jamie oliver

Autor článku: Klára Čurdová, říjen/2018

TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:

 

JAMIE OLIVER PRKÉNKO Z AKÁTOVÉHO DŘEVA (VÍCE VELIKOSTÍ A TIPŮ)

JAMIE OLIVER PRKÉNKO

 

 

JAMIE OLIVER MLÝNKY Z AKÁTOVÉHO DŘEVA

JAMIE OLIVER MLÝNKY NA SŮL A PEPŘ

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení