Cuketové linguine / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 9. 12. 2019 21:00:00 Počet shlédnutí: 2859
09 Prosinec 2019
Nevím, jak u Vás, ale přijde mi, že jak se blíží Vánoce, tak se čas zrychluje. Někdy mám pocit, že týden jsou dva dny. A s tím spojené je, co rychle doma uvařit. Klára pro Vás připravila skvělý recept, který je pro tuhle zrychlenou dobu ten správný a ještě velmi chutný.
Trendem poslední doby se stávají takzvané "zeleninové špagety", které často vaří vegani, vegetariáni a lidé, kteří preferují omezení příloh ve své stravě a stravují se nízkosacharidově. Zelenina může zůstat ve své originální podobě ve formě čerstvé raw zeleniny - jako studený salát - nebo jako náhrada za těstoviny tedy tepelně upravená.
Na trhu existuje spousta pomůcek, které Vám jednoduše vytvoří z mnoha druhů zeleniny "nudle" a na talíři na první pohled ani nepoznáte, že se nejedná o špagety.
Je to ideální volba pro odlehčení jídelníčku pro jarní/letní sezónu... a ty barvy.. no nádhera.
Ale pro dnešek si je uděláme v kombinaci s těstovinami, tak jak to uvádím Jamie v jeho kuchařce: 5 ingrediencí".
Rychlé, jednoduché, zdravé a naprosto úžasné. Tak takhle bych zhodnotila tento recept, jelikož jak se říká v jednoduchosti síla/krása a tady je to obojí!
A heslo pro dnešní recept - Minimum surovin - Maximum chuti.
Na 2 porce potřebujeme:
- linguine - 150 g
- větší cuketa - 1 ks
- parmazán - 30 g
- citrón
- čerstvá máta - 15 g
- sůl, pepř
Do hrnce si dáme vařit vodu na linguine, které následně uvaříme, zcedíme a necháme si hrneček vody z těstovin na později.
Cuketu si nakrájíme (nejlépe pomocí spiralizéru) na tenké proužky (a zkrátíme na vhodnou délku), rozehřejeme si pánev a cuketové proužky orestujeme v hluboké pánvi na troše olivového oleje. Promícháváme dle potřeby. Lístky máty si nasekáme na kousky a a přidáme k cuketě.
Nakonec přisypeme i zcezené špagety a přilijeme trochu vody z těstovin.
Najemno si nastrouháme parmazán a přidáme na těstoviny do pánve (trochu si necháme k servírování), do které ještě vymačkáme citrónovou šťávu.
Promícháme, dochutíme solí a pepřem a servírujeme.
Tipy pro labužníky:
- Doporučuji mít doma pomůcku na krájení těchto zeleninových nudlí, jelikož ručně s tím budete mít hodně práce.
- Jelikož ze spiralizéru vylezou docela dlouhé nudle, nezapomeňte je zkrátit - buď na délku samotných těstovin, nebo i kratší, špatně by se Vám to jedlo.
- Do receptu přidejte spíše více cukety, než méně, jelikož se dost "zmenší" potom, co se z ní vypaří voda na pánvi.
- Pokud seženete barevné cukety, budete mít ještě krásnější talíř.
- Zkuste vynechat těstoviny a vznikne Vám zdravé zeleninové jídlo pouze z cukety, sýra a citrónu. Tzv. zucchini noodles jsou na světě a myslím, že si je zamilujete, těstoviny Vám chybět určitě nebudou.
A poslední důležitá rada, uvařte si toho více, abyste nelitovali, že jste všechno rychle snědli :)
Dobrou chuť! Přeje Klára a Fresh Cook
TIPY NA NÁKUPY NA FRESH COOK:
Skleničky na víno, sada, ručně foukané
Jamie Oliver lžíce na těstoviny z akátového dřeva