Barevný Silvestr / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 29. 12. 2018 18:00:00 Počet shlédnutí: 1906
29 Prosinec 2018
Značky
Každý rok je Silvestr spojený s plnými stoly jídla a pití. Pokud patříte mezi ty, co se stávají v posledním dni v roce hostiteli, určitě přemýšlíte, co svým hostům nabídnete. Večer bude dlouhý, hodně hladových krků a byla by škoda strávit celý den v kuchyni a vařit náročná jídla. A přece jen je to trochu “slavnostní den”, takže by to mělo mít nějaký šmrnc.
Ti, co se jdou bavit ven, mají vystaráno, ale pro ty, co budou trávit čas v teple domova, přinášíme nápad na barevné občerstvení, které bude nejen krásné naoko, ale zároveň chuťově dokonalé a vhodné k popíjení během večera.
Nebude chybět trochu pikantnosti a zároveň vše bude svěží a rychlé. Podobné suroviny, ale přitom tak odlišná jídla..
Silvestrovské menu se bude skládat z úžasně růžové řepové pomazánky na celozrnném chlebu, z pečiva s uzeným lososem a vše bude propojovat špetka křenu. Silvestrovský drink je připraven z ovocné šťávy a vodky. Jdeme na to?
Inspiraci jsem našla na stránkách Jamieho Olivera a přidala jsem "kapku" toho svého.
Pečivo s uzeným lososem:
- uzený losos na plátky - 300 g
- pečivo (ciabatta/bageta..)
- creme freiche - 1/2 kelímku (popř. hustou smetau)
- krémový křen - 1 lžíce (můžete přidat i čerstvý)
- citrón - 1 ks
- extra panen. olivový olej
- sůl, pepř
Volitelné:
- řeřicha
Do misky si dáme smetanu creme fraiche, přidáme křen, sůl, pepř a zakápneme šťávou z citrónu. Vše smícháme dohromady a dochutíme.
Pečivo nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a lehce osmahneme na pánvčice.
Na pečivo pak naskládáme plátky uzeného lososa a navrch dáme ochucenou smetanu.
Nakonec můžeme ještě pokapat olivovým olejem a posypat řeřichou(pokud máte rádi).
Tip pro labužníky:
- Je fajn namazat malinko smetany i na chléb, chuť křenu je tady velmi dobrá a vše bude držet hezky pohromadě.
- Dejte pozor na množství citrónové šťavy, aby nebyla smetana moc řídká. Měla by vytvořit hustý obláček a držet. (proto používáme tuhle vysokoprocentní smetanu).
- Pokud chcete lehčí variantu, šlo by použít i hustou zakysanou smetanu, kde stačí přidat méně citrónu.
- Množství křenu závisí na vaší chuti a síle křenu.
Řepová pomazánka:
- červená řepa - 1 lahvička
- creme fraiche - 3 lžíce
- kmín - 1 lžička (nadrcený)
- krémový křen - 1 lžíce
- celozrnný chléb tzv. Rye bread
- tymián
- sůl, pepř
Volitelné:
- vlašské ořechy
Vše kromě ořechů a tymiánu dáme do mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence pomazánky, dochutíme a vmícháme tymián. Namažeme na celozrnný chléb dozdobíme vlašskými ořechy a bylinkami.
Tipy pro labužníky:
- Můžete uvařit vlastní řepu, ale pokud chcete ušetřit čas, kupte vakuovanou nebo jako já, malé zavařené řepy, které lehce rozmixujete.
- Vlašské ořechy se k pomazánce velice hodí, takže doporučuji! (originál recept je bez nich).
- Samozřejmě můžete použít jiný druh pečiva, ale tohle je dobrá kombinace.
A čím to zapijeme?
Je fajn popíjet během večera něco lehčího než je tvrdý alkohol, ale pokud chcete své hosty mile překvapit a zpestřit jim čas hezky barevným drinkem, nabízíme Vám tyhle Jamieho Vánoční drinky:
Základ drinku (cca 200 ml):
- vodka - 50 ml
- minerálka/soda
- led
Na výběr čerstvé ovoce:
- Mandarinka / Granátové jablko - 50 ml
Volitelné:
- skořice na dozdobení
Do skleničky dáme pár kostek ledu, který zalijeme vodkou a vymačkanou šťávou z ovoce. Drink dolijeme dle chuti sodovou vodou a dozdobíme špetkou skořice/vložíme celou skořici přímo do drinku.
A na zdraví!!
Užijte si krásný poslední den roku a my se na Vás budeme těšit v příštím roce!
Hodně zdraví a pohodový rok 2019 plný skvělého jídla Vám přeje
Klára a celý tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, prosinec/2018
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver ručně foukané skleničky
Jamie Oliver skleničky na víno